Cum îți dai seama că te-ai infectat cu tulpina Omicron. Două simptome noi care anunță prezența virusului în corp

0
71

Tulpina Omicron se răspândește cu rapiditate, astfel că a ajuns să fie dominantă în mai multe țări. Ce noi simptome prezintă persoanele care se infectează cu Omicron?

Considerată mai ușoară decât Delta, tulpina Omicron este mult mai contagioasă, ceea ce înseamnă că poate infecta un număr însemnat de persoane, într-un timp foarte scurt. Simptomele infectării cu Omicron sunt cele clasice ale infecției cu coronavirus, iar la acestea se mai adaugă două noi simptome, descoperite la mai multe persoane.

Care sunt acestea?

Două noi simptome care apar după infectarea cu tulpina Omicron

Tulpina Omicron se răspândește cu rapiditate la nivel mondial, dar potrivit specialiștilor, aceasta provoacă forme mai ușoare ale bolii. Deși numărul cazurilor noi crește alarmant de mult, numărul celor care dezvoltă complicații este semnificativ mai mic în valul 5 al pandemiei de coronavirus.

Simptomele Omicron sunt similare cu cele apărute după infectarea cu tulpina Delta.

Mai exact, majoritatea pacienților acuză dureri de cap, dureri de gât, stare de moleșeală, oboseală, dureri musculare și apariția secrețiilor nazale. Dacă până acum se credea că doar transpirațiile nocturne abundente ar putea fi un simptom specific Omicron, specialiștii au descoperit alte două noi simptome care apar la cei care se infectează cu noua tulpină a coronavirusului. Este vorba despre conjunctivită și căderea părului. Unii pacienți se confruntă cu o formă de conjunctivită care a ajuns să fie cunoscută sub denumirea de ochiul roz.Se pare că această problemă apare din cauza faptului că tulpina Omicron a coronavirusului acționează asupra enzimei 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), localizată la nivelul ochiului. Acest simptom poate să apară după cel puțin două zile de la momentul infectării cu tulpina Omicron. 

Un alt simptom este și căderea părului, oamenii de știință explicând că această problemă poate să apară în cazul celor care au avut febră.

Din acest motiv, căderea părului apare, de obicei, la câteva zile după infectarea cu tulpina Omicron a coronavirusului, cât mai aproape de momentul vindecării.

Nu doar în cazul adulților infecția cu tulpina Omicron poate avea manifestări diferite, ci și în cazul copiilor poate debuta ușor diferit. Până la apariția problemelor respiratorii, copiii și în special bebelușii pot ajunge la spital cu febră și stări de vomă, simptome specifice enterocolitei.

Astfel, orice simptom neplăcut și care persistă mai multe zile ar trebui investigat de medici. 

 

Următoarea variantă a coronavirusului, mult mai contagioasă decât tulpina Omicron

Chiar dacă multe persoane afirmă că sunt șanse mari ca tulpina Omicron să încheie pandemia de coronavirus în 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că pot să mai apară și alte tulpini în perioada următoare.

Deși unii cercetători consideră că virusul va continua să sufere mutații și să se transforme, în cele din urmă, într-o variantă blândă, OMS este de părere că acestea sunt doar ipoteze care, la momentul actual, nu pot fi dovedite. 

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a precizat că pot să mai apară și alte variante ale coronavirusului și că următoarea variantă ar putea fi mai contagioasă, dar nu este cunoscut dacă va produce și un număr mare de cazuri grave.

„Următoarea variantă îngrijorătoare va fi mai abilă, iar ceea ce vrem să spunem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depăşească varianta care circulă în prezent. Marea întrebare este dacă viitoarele variante vor fi sau nu mai grave.(…) Nu există nicio garanţie în acest sens (n.r că vor apărea tulpini mai blânde). Sperăm că aşa va fi, dar nu există nicio garanţie în acest sens şi nu putem miza pe acest lucru", a spus Maria Van Kerkhove.