Cum îţi protejezi ficatul când iei medicamente

0
133

Antibiotice, antiinflamatoare, antidepresive… Numeroase medicamente administrate pe cale orală pot dăuna ficatului. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să opreşti tratamentul sau să reduci dozele, ci că este bine să fii mai precaut şi să ai grijă la unele aspecte.

Organismul metabolizează medicamentele pentru a le putea utiliza şi elimina. O mare parte din acest proces se desfăşoară la nivelul ficatului, prin enzimele hepatice. Astfel, medicamentele şi ficatul se pot afecta reciproc prin mai multe moduri:

Bolile hepatice pot modifica modul în care medicamentele sunt metabolizate;

Anumite medicamente pot dăuna ficatului;

Numeroşi factori (precum alimentaţia, fondul genetic şi administrarea altor medicamente concomitent) pot influenţa metabolizarea medicamentelor.

Medicamentele cu acţiune hepatotoxică

Anumite medicamente pot dăuna ficatului mai mult decât altele. Printre acestea, se numără: unele antibiotice (amoxicilina, eritromicina, ciprofloxacina, claritromicina, cotrimoxazolul, nitrofurantoina, tetraciclina). Paracetamolul este un alt medicament hepatotoxic dacă se depăşeşte doza de 4 g/zi la adulţi. Alte medicamente care pot produce leziuni la nivelul ficatului (dacă se depăşesc dozele recomanadate) sunt: diclofenacul, amiodarona (antiaritmic), izoniazida (indicata în tuberculoză), acidul valproic şi fenitoinul (antiepileptice), imipramina (antidepresiv), metotrexatul (recomandate în unele tipuri de cancer şi în artrita reumatoidă), statinele (scad colesterolul), itraconazol (antifungic), papaverina şi unele anticoncepţionale orale.

 

Precauţii în timpul tratamentului

 

Este recomandat ca în timpul tratamentului medicamentos să nu se consume alcool.  

Ia medicamentele aşa cum ţi-a recomandat medicul.

Citeşte prospectul medicamentelor pentru a cunoaşte interacţiunile posibile cu alte tratamente, plante sau alimente, momentul potrivit pentru administrare (înainte, în timpul sau după masă).

Dacă analizele pentru ficat arată valori anormale, este bine să se limiteze aportul de grăsimi şi de zahăr, pentru a nu suprasolicita acest organ.

În timpul tratamentului medicamentos, poate fi utilă administrarea unor soluţii hepatoprotectoare.

Dacă iei paracetamol cu un alt medicament, fii atent la compoziţia acestuia din urmă. Dacă şi acesta conţine paracetamol, nu trebuie să se depăşească doza de 4 g/zi în total.

Cere sfatul medicului dacă apar efecte adverse în timpul tratamentului: lipsa poftei de mâncare, slăbit, vărsături, oboseală, îngălbenirea albului ochiului sau a pielii (icter).

COntinuarea pe clicksanatate.ro