Conditia fizica influenteaza substantial functionarea celulelor organismului astfel incat ele pot contribui la scaderea riscului de dezvoltare a cancerului la san.
Un studiu recent realizat pe femele de soareci de laborator arata ca cele care au fost supuse unui program de antrenament fizic zilnic prezentau un risc mult mai scazut de dezvoltare a cancerului, in comparatie cu cele care nu faceau niciun fel de miscare fizica, potrivit gandul.info, care citeaza The New York Times.
Aceste descoperiri ofera noi dovezi ale veridicitatii relatiei dintre exercitiile fizice si aparitia tumorilor maligne. Multi dintre noi credem ca o forma fizica buna poate fi castigata prin intermediul exercitiilor fizice sustinute. Acest lucru este doar pe jumatate adevarat. De fapt, o mare influenta o are conditia fizica innascuta. Aceasta difera foarte mult de la persoana la persoana, de la familie la familie. Exercitiile fizice o pot imbunatati, in timp ce lipsa miscarii poate conduce la cresterea in greutate, insa conditia fizica a unei persoane, in mare, este una dobandita genetic si cu care traieste pana la moarte.
In ultimii ani, oamenii de stiinta au devenit foarte interesati de modul in care conditia noastra fizica ne influenteaza starea de sanatate si de ce face acest lucru. Foarte multe studii au aratat ca forma fizica buna poate conduce la scaderea riscului de aparitie a diferitelor boli, incluzand aici cateva tipuri de cancer. Totusi, a ramas neclar daca acest avantaj s-a dezvoltat in urma antrenamentului fizic regulat sau este o mostenire generica.
Studiul recent s-a concentrat asupra aparitiei cancerului la san. Astfel, cercetatorii s-au folosit in cercetarea lor de o specie de soareci special crescuta de Lauren Koch si Steven Britton la Universitatea din Michigan. Acestia au fost antrenati, de generatii, pe rotite speciale pentru soareci, fiind imperecheati apoi in functie de capacitatile lor fizice, pana cand nou-nascutii au reusit sa arate ca au o conditie fizica buna innascuta.
Astfel, s-a dovedit, in cazul femelelor, o scadere a riscului de aparitie a cancerului la san, atunci cand au fost expuse unor substante chmice recunoscute pentru faptul ca provoaca aparitia tumorilor maligne.
Cu toate ca este vorba despre teste facute pe animale, oamenii de stiinta considera ca aceste descoperiri ar putea fi valabile si in cazul oamenilor. Asadar, cei care nu se nasc cu o conditie fizica buna, si-o pot imbunatati prin miscare si, cu siguranta, vor fi mai sanatosi.