Pietrele la rinichi pot cauza durere intensa, mai ales daca ajung in uretere, ductele ce sunt legate de vezica urinara.
Simptomele pietrelor la rinichi
Atunci cand pietrele se deplaseaza prin tractul urinar, pot cauza:
Durere intense in spate sau buric;
Urinare frecventa sau dureroasa;
Prezenta sangelui in urina;
Greata si varsaturi.
Pietrele de dimensiuni mici pot trece neobservate, necauzand simptome.
Pietre la rinichi sau altceva?
Daca simtiti brusc o durere severa in spate sau la buric, este indicat sa consultati un medic imediat. Durerea abdominala este asociata cu multe alte afectiuni, precum urgente medicale ca apendicita sau sarcina extrauterina. Urinarea dureroasa este un simptom frecvent al unei infectii urinare sau al unei boli cu transmitere sexuala.
Cum sunt diagnosticate pietrele la rinichi?
Pietrele la rinichi: ce sunt si cum pot fi combatute?Pietrele la rinichi sunt rareori diagnosticate inainte de a cauza durere. Aceasta durere este destul de severa, astfel incat trimite pacientii la spital, unde pot fi efectuate o serie de teste. Acestea includ tomografia computerizata, ecografia abdominala si un sumar de urina. Testele de sange pot fi utile pentru a identifica un nivel crescut de minerale implicate in formarea pietrelor la rinichi.
Daca dimensiunea pietrelor este mica, atunci medicul va recomanda doar medicamente pentru durere si se va astepta eliminarea spontana a acestora. In acest timp, medicul va poate recomanda sa beti suficiente lichide, aproximativ zece pahare pe zi. Cu cat este mai mica piatra de la rinichi, cu atat sunt sanse mai mari sa se elimine singura. Daca este mai mica de 5 mm, exista 90% sanse sa nu fie necesara o interventie.
Care sunt cauzele pietrelor la rinichi?
Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand exista o schimbare in echilibrul natural al apei, sarurilor si mineralelor ce se gasesc in urina. Exista mai multe feluri de schimbari din care rezulta mai multe tipuri de pietre la rinichi. De asemenea, exista mai multi factori ce pot declansa aceste schimbari, acestia variind de la alte afectiuni cronice existente pana la ceea ce mancam sau bem.
Care sunt factorii de risc si cum putem preveni pietrele la rinichi
Barbatii au un risc mai crescut dupa varsta de 40 de ani, iar femeile dupa varsta de 50 de ani. Sansele cresc daca aveti in familie persoane care au avut pietre la rinichi. Alte afectiuni medicale existente pot precipita aparitia lor, precum hipertensiunea arteriala, guta sau infectiile urinare.
Consumul inadecvat de apa este cea mai frecventa cauza. Alimentatia joaca, de asemenea, un rol important. Consumul excesiv de proteine, sodiu, ciocolata sau legume verde-inchis poate creste riscul de pietre la rinichi la unele persoane. Alti factori de risc includ cresterea in greutate si administrarea unor medicamente. Daca ati avut deja pietre la rinichi, medicul va sugera sa diminuati consumul de sare si sodiu, ce favorizeaza organismul sa impinga mai mult calciu in urina. De asemenea, veti fi sfatuiti sa evitati ciocolata, cafeaua instant, ceaiul, fasolea, legumele verde-inchis, portocalele, tofu si cartofii dulci. Cea mai buna cale de a evita formarea unor pietre noi la rinichi este consumul mare de apa pentru a mentine o urina curata.