Nu este cazul sa iti iei adio de la ciocolata, branza sau oua, este de parere Gabby Logan, cea care si-a propus sa ii invete pe oameni ca nu trebuie sa isi sacrifice stilul de viata pentru a avea grija de sanatatea lor. Trucul cel mai simplu este sa te asiguri ca mananci zilnic unul sau mai multe dintre cele cele cinci alimente considerate a fi cele mai sanatoase cand vine vorba de colesterol.
Printre aceste alimente se numara:
Nuci
In aceasta categorie intra majoritatea nucilor, migdale, nuci pecan. Toate sunt bune pentru scaderea colesterolului. Sunt insa de evitat cele sarate. Studiile arata ca acestea sunt recomandate persoanelor cu un nivel al colesterolului ridicat datorita grasimilor monosaturate care au rolul de a proteja vasele de sange. Mai contin de asemenea si vitamina E. Se recomanda intre 25 si 50 g doza zilnica.
Soia
Alimentele pe baza de soia ajuta ficatul sa elimine colesterolul rau din sange. In plus, optand pentru astfel de alimente vei elimina grasimile saturate. Doza zilnica poate consta in jumtate de litru de lapte din soia si un iaurt din soia.
Legatura dintre colesterol si bolile cardiovasculare
Uleiuri sanatoase
Uleiul de masline si cel de rapita contin cele mai putine grasimi monosaturate, ceea ce inseamna ca nu cresc nivelul colesterolului. Intaresc arterele si impiedica deteriorarea lor. Se recomanda in jur de doua lingurite de ulei, doza zilnica.
Cereale de ovaz
Contin substante numite beta glucan care formeaza un gel in interiorul tractului digestiv care impiedica absorbtia colesterolului in organism. Doza zilnica este de trei grame.
Fibre
Deoarece sunt greu de digerat, fibrele impiedica absortia colesterolului astfel incat nu poate ajuge in sange. Se recomanda in jur de 18 g pentru doza zilnica.