Cum prevenim igrasia si mucegaiul

0
99

Igrasia si mucegaiul au existat dintotdeauna, fie ca am fost in epoca grotelor, fie ca suntem in modernism si avem atata tehnologie. Igrasia si mucegaiul nu se dau batute nici cand incercam sa le venim de hac. Deseori aceste doua “entitati” apar din cauza materialelor ce le folosim pentru constructii. Ele nu fac decat sa ne afecteze pe plan estetic dar si igienic. O camera cu igrasie si mucegai e posibil sa ne creeze alergii, tuse, chiar afectiuni hepatice in timp.


Igrasia
: o putem observa prin petele de umezeala care apar pe peretii din locuinta noastra. Ea devine si mai concreta atunci cand capata culaorea galbena datorita faptului ca umiditatea creata scoate la suprafata sarurile din zidarie. Igrasia distruge straturile de vopsea aplicate pe perete, tencuiala, plagine din rigips si alte materiale asemanatoare ce se afla in calea sa. In scurt timp dupa ce apare igrasia se formeaza si mucegaiurile, ciupercile si bacteriile, care se pot evidentia prin pete de culoare inchisa, cel mai des verzi – albastrui. Aerul slab si statut precum si iluminarea slaba sau lipsa luminii reprezinta un mod propice pentru a se dezvolta, tocmai de asta in zonele slab iluminate din casa sau slab ventilate cu aer proaspat apare mucegaiul si igrasia.

Aceasta umezeala nu provine doar din interiorul incaperii, nu doar din cauza vaporilor de apa ce se condenseaza pe pereti, ci si din exterior, datorita fundatiilor neizolate corespunzator sau datorita acoperiselor invechite si deteriorate. In casele noastre se desfasoara activitati ce utilizeaza apa, activitati precum: fierbere de hrana, respiratie, transpiratie, crestere de plante, spalare, etc. O parte dintre aceste lichide se evaopra in casa si circula cautand o iesire. Aerul fiind mai cald, cu atat absoarbe mai multa apa.

Igrasia si mucegaiul se previn:

Pentru a nu avea probleme cu igrasia si mucegaiul trebuie sa stiti inca de la inceputul constructiei ca acesta trebuie sa fie cat mai bine facuta astfel incat sa nu cheltuiti alti bani dupa pentru a combate problemele de igrasie si mucegai. Puteti asigura o ventilatie naturala a peretilor, puteti sa pozitionati baia si bucataria inspre sud astfel veti avea parte de soare si de vand uscat.


Termoizolatia si hidroizolatie
sunt alternative foarte bune. Acestea va ofera pe langa o izolatie impotriva frigului, si o izolatie anti-igrasie si mucegai. Deobicei placarea cu polistiren se aplica in exteriorul casei.