Cum sa devii un om mai bun

0
76

Asumarea intentiei pozitive a ramas una dintre putinele metode prin care putem sa devenim oameni mai buni. Pe masura ce timpul trece, oamenii se comporta din ce în ce mai agresiv, mai ales prin prisma anonimitatii partiale din social media, scrie edutopia.org.

Ce cauzeaza aceasta manie declarata public? În trecut ,era inacceptabil ca o persoana sa fie violenta verbal în public, mai ales daca erau prezenti colegi sau prieteni. Acest lucru ar fi diminuat credibilitatea individului. Acum, prin prisma anonimitatii partiale din social media, nu mai avem aceleasi retineri. Iar acest lucru ne cauzeaza noua însine, pentru ca aceasta manie poate schimba functiile creierului, a inimii, a sistemului imunitar, a presiunii arteriale si a plamanilor.

Cand ne simtim atacati, o parte a creierului numita „amygdala” da frau liber anumitor substante chimice care ne pregatesc pentru lupta. Izbucnirile de furie se simt ca atacuri, asa ca raspundem în mod defensiv. La oamenii sanatosi, cortexul prefrontal ne împiedica sa-i dam un pumn celui din fata noastra. Însa, pe masura ce trece timpul, acesta nu mai functioneaza la fel de bine. Ne simtim din ce în ce mai maniosi, dar în acelasi timp nu mai avem la fel de multe inhibitii.

Asadar, cum oprim acest lucru?

Psihologul Byron Katie ne recomanda patru întrebari la care sa recurgem atunci cand ne trece prin cap un gand negativ, înainte de a-l spune cu voce tare:

Este adevarat? ( Da sau nu. Daca raspunsul este nu, treci direct la întrebarea 3)
stii sigur ca este adevarat? (Da sau nu)
Cum reactionezi sau ce se întampla cand ai acest gand?
Cine ai fi fara acest gand?

Dupa ce raspundem acestor întrebari, în mod sigur ne va parea rau ca am îndraznit sa avem ganduri de genul acesta.

Cum îi ajuti pe copii sa îsi exprime supararile
Asumarea intentiei pozitive este o alegere: sa credem ca, în adancul sufletului, majoritatea oamenilor vor aceleasi lucruri ca si noi. Lasa loc nu doar pentru o lupta corecta, ci si pentru un dezacord civilizat.

Pana la urma, nu este nimic în neregula cu conflictul. Acesta ne poate ajuta sa întelegem unele lucruri mult mai bine. Mania sanatoasa ne poate îndemna catre o schimbare pozitiva. Lucrurile se schimba într-un mod negativ atunci cand începem sa nu mai fim în dezacord în privinta ideilor, ci a oamenilor.

Dar asumarea intentiei pozitive creeaza legaturi, nu le distruge. Pleaca de la credinta ca suntem toti în aceeasi echipa. De acolo, pornim într-o calatorie comuna în aceeasi directie, pentru a explora diferentele din curiozitate, nu ostilitate.

Încearca sa aplici acest principiu în social media si vei vedea ca functioneaza.