Pentru a preîntâmpină o eventuală infecție cu Covid, trebuie să învățăm să respirăm corect. Specialiștii recomandă ca, pe lângă măsurile de prevenție obișnuite (spălarea mâinilor, purtarea măștii, distanțarea socială) să practicăm exerciții de respirație.
Aceste tipuri de exerciții ajută ca, în caz de infectare, să avem o capacitate respiratorie bună care să reducă riscul de complicaţii şi să ne permită să luptăm cât mai bine cu virusul.
Cei care au plămânii sănătoşi şi ştiu să respire profund au un atu în faţa unei eventuale îmbolnăviri cu COVID-19. Exerciţiile de respiraţie pot îmbunătăţi sistemul pulmonar. În timp ce membranele mucoase respiratorii sănătoase, care funcţionează bine sunt capabile să reducă prezenţa virusului.
Îmbunătățirea respirației este foarte importantă
Îmbunătăţirea respiraţiei este deosebit de importantă în această fază a pandemiei, mai ales la cei mai din grupele de risc. Este vorba de vârstnici, persoanele supraponderale sau cu boli pulmonare cronice, precum astm sau bronhopneumopatie cronică obstructivă. Pe aceştia i-ar putea feri de ceea ce se numeşte sindrom de detresă respiratorie acută, care apare adesea la pacienţii cu forme severe de COVID-19.
Dr. Sarfaraz Munshi: Exerciţiul care stimulează eliminarea secreţiilor din plămâni
Un medic de la Queen’s Hospital din Londra a demonstrat o tehnică de respirație pentru a ajuta pacienții cu coronavirus cu simptome respiratorii. Dr. Sarfaraz Munshi a înregistrat inițial videoclipul pentru prietenii și familia sa.
Metoda sa de respirație a devenit virală, după ce a fost postat pe YouTube, ajungând la peste 3 milioane de vizionări, conform bbc.com.
Tehnica presupune să respirați adânc cinci, să vă țineți respirația de fiecare dată timp de cinci secunde. La a șasea respirație profundă, el te instruiește să tușești. Dr. Munshi spune că trebuie ca acest ciclu mai trebuie repetat o dată.