Cum sa invingi oboseala specifica asteniei de toamna cu ajutorul a trei nutrienti

0
70

Tristețea prezentă în zilele reci ale toamnei poate fi mai mult decât o dispoziție trecătoare, semnalând prezența asteniei. Carbohidrații complecși, acizii grași Omega-3 și apa sunt câteva elemente care te ajută să combați astenia de toamnă.

Pe măsură ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare să-și piardă forța, ceea ce ne face să ne simțim slăbiți și triști. Insomnia sau dormitul în exces, depresia, lipsa de concentrare, fluctuațiile apetitului și dorința de izolare se numără printre simptomele asteniei. De obicei, acestea încep să apară în primele luni de toamnă și pot dura până în ultimele zile de iarnă.

Oricine este susceptibil să dezvolte astenie de toamnă, însă această afecțiune apare frecvent în cazul oamenilor care locuiesc în zone ale globului în care zilele de iarnă sunt foarte scurte, cu soare puțin, în rândul femeilor și în rândul persoanelor care au rude care au suferit de astenie.

1. Carbohidrații complecși

Pe langă faptul că oferă un nivel constant de energie de calitate pentru câteva ore, carbohidrații buni (adică cei cu absorbție lentă sau cu indice glicemic scăzut) din cereale integrale, leguminoase, legume și fructe proaspete ajută organismul să ardă mai eficient depozitele de grăsimi, fără să epuizeze depozitul muscular pentru energie.

Dieta ideală și, în general, alimentația echilibrată este formată din 50-55% carbohidrați de calitate, 20-25% proteine și 20-30% grăsimi, de preferat nesaturate, de origine vegetală. Pe măsură ce sunt digerați, carbohidrații complecși furnizează energie în mod constant, iar fibrele pe care le conțin încetinesc procesul de digestie, astfel încât energia oferită este de durată.

2. Acizii grași Omega-3

Aflați în peștele gras (precum somon, hering, macrou, ficat de cod), nuci și ulei de rapiță sau de măsline, acești acizi grași esențiali, așa cum le zice și numele, joacă un rol important în menținerea sănătății creierului și ne ajută astfel să ne păstrăm concentrarea. Nucile sunt printre cele mai bune alimente pentru a învinge oboseala, dar și foamea, grație conținutului lor bogat în Omega-3, proteine, minerale și vitamine. Printre nucile care furnizează energie de calitate se numără migdalele, nucile braziliene, caju, alune, nuci pecan, dar și nucile românești. Consumă-le nesărate și crude, pentru că altfel, prin preparare termică, își pierd nutrienții.

3. Apa

Oboseala este, de cele mai multe ori, mai degrabă un semn de deshidratare cronică decât de deficit de nutrienți. La momentul apariției senzației de sete, deshidratarea este deja prezentă.

Apa este mediul în care se desfășoară normal toate procesele metabolice ale corpului, și chiar o deshidratare ușoară poate provoca senzația de oboseală. De asemenea, apa este singurul vehicul care poartă nutrienții către celulele corpului și elimină reziduurile metabolice și toxinele eliberate prin procesele de digestie.

Pentru a evalua gradul de hidratare al corpului, este important de știut că ideal ar fi să urinăm o dată la 2-3 ore în timpul zilei, iar urina să aibă o culoare galben pal.

În afară de a bea 8-10 pahare mari de apă zilnic, este nevoie să consumăm și alimente care conțin peste 80% apă, precum supe, ceaiuri, dar și legume și fructe suculente precum castraveți, roșii, varză sau pepene.

Cum poți preveni astenia

Astenia poate fi prevenită urmând câțiva pași simpli:

Încearcă să petreci cât mai mult timp în aer liber, chiar dacă este înnorat

Efectul luminii naturale este foarte important pentru sănătatea noastră mentală. De asemenea, plimbările în natură te ajută să obții și un somn mai odihnitor.

O alimentație nesănătoasă poate fi responsabilă pentru favorizarea asteniei de toamnă. Primii pași pe care trebuie să-i facem, în ceea ce privește nutriția, sunt aceia de a învăța să facem alegerile corecte atunci când vine vorba de alimente, să obținem informații despre produsele pe care le consumăm de obicei din surse fiabile, să ținem cont de importanța nutriției în viața noastră și de cât de mult ne-am putea ajuta organismul consumând produsele potrivite.

Când apare starea de apatie sau oboseală, specifică asteniei de toamnă, acesta este un semnal clar care ne spune că stilul nostru de viață nu este cel mai convenabil pentru organism. Pentru a preveni aceste stări, specialiștii ne recomandă să consumăm cantități mari de alimente bogate în vitamine, minerale, enzime și fitonutrienți, scrie doc.ro. În acest fel, vom intra în sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care ne va ajuta să înfruntăm bolile reci și de sezon.CONTNUAREA PE EXQUILS.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.