Pentru redresarea la valori normale a tensiunii arteriale, se impune un regim alimentar strict controlat, cantitativ si calitativ, bogat in fructe si legume, hipocaloric si desodat. 80% dintre cazurile de hipertensiune inregistrate in tarile bogate sunt cauzate de o alimentatie gresita. Se recomanda o alimentatie predominant lacto-vegetariana, cu un aport suficient caloric, mai ales in sezonul rece. Bune efecte are cura de lunga durata (doua luni) cu sucuri de legume (cate 50 ml suc de sfecla rosie, morcov, patrunjel, pastarnac, tomate), cu adaosul unei lingurite de suc din usturoi, hrean si lamaie, din care se beau cate 2-3 pahare pe zi.
Daca nu sunt contraindicatii pentru alte afectiuni, este deosebit de utila, ca remediu preventiv, o cura de usturoi, inghitind, zilnic, cate 2-3 catei nemestecati (dimineata si cu 30 de minute inainte de mese, intr-o cura de doua luni), care influenteaza favorabil ritmul si contractiile inimii, stimuleaza circulatia sangelui, avand un important rol vasodilatator, hipotensiv, fluidizant si de curatire a vaselor de sange. Continutul ridicat de sulfide scade nivelul colesterolului rau fixat pe peretii arterelor. Usturoiul poate fi utilizat sub diferite forme (infuzie, decoct, macerat, tinctura, sirop), intr-o cura de durata, mai ales la persoanele care au trecut de 50 de ani.
Efecte bune s-au constatat daca se foloseste ardeiul iute, cartofii fierti si sucul de cartofi, seminte macinate de marar amestecate cu miere, samburi de caise (6-7 luati dimineata pe stomacul gol) si pepene rosu. Nu trebuie neglijate nici infuziile din teci uscate de fasole sau decocturile din radacini si frunze de patrunjel. In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se bea limonada preparata din zeama unei lamai, indulcita cu miere de albine. O alta reteta de casa consta din tocarea unei lamai (inclusiv coaja), care se amesteca cu 10 g drojdie de bere si se consuma fractionata, in doua zile, cate ½ din cantitatea preparata. Tot dimineata, (inainte de micul dejun) si seara (inainte de culcare) se va consuma cate o lingura de ulei de masline, porumb sau floarea-soarelui, cu efecte dietetice contra hipertensiunii, prin dizolvarea colesterolului sangvin si a lipidelor serice.
Se va limita consumul de bauturi racoritoare indulcite cu zahar, responsabile de cresterea tensiunii sistolice si diastolice. in cazuri mai grave, cu tensiuni peste 18-20 cm Hg, regimul alimentar prevede, saptamanal, o zi de crutare numai cu legume si fructe, iar la persoanele obeze cura se prelungeste la 2-3 zile pe saptamana. in restul zilelor se trece la o alimentatie cu legume si fructe, bogate in saruri de potasiu si in vitamine, care degradeaza colesterolul din ficat si din vasele sangvine. Pe langa acestea pot fi consumate carne de vita si pasare (fiarta sau rasol), peste slab, lapte degresat, iaurt, branza de vaci, cartofi fierti, paine integrala fara sare, ulei vegetal, cereale germinate, albus de ou, bulion de legume, piscoturi crocante, fructe (proaspete, coapte, compoturi).
Alimentele interzise sunt: carnea de porc, rata si gasca, mezeluri, afumaturi, grasimi animale, untura, slanina, prajeli, vanat, peste gras de crescatorie si sarat, organe, conserve din carne si peste, branzeturi grase si sarate, unt, cascaval, galbenus de ou sub forma de ochiuri si jumari, condimente iuti, muraturi, paine calda, produse zaharoase, snacksuri, fructe oleaginoase (nuci, alune), cafea, ape minerale sodate, bauturi acidulate si bauturi alcoolice tari. Consumul maxim de sare nu trebuie sa depaseasca 2-3 g pe zi, unele persoane manifestand o sensibilitate la sare (ex. diabetici, supraponderali, dislipidemici, varstnici, bolnavii cu insuficienta renala). Cantitatea de lichide se va reduce partial, mai mult in cazurile in care hipertensiunea este asociata cu insuficienta cardiaca.