Dupa 40 de ani, corpul tau trece printr-o serie de modifcari, atat la nivel mintal, cat si fizic. Una dintre cele mai des intalnite schimbari este cea legata de luarea in greutate, fie din cauza metabolismului mai lent, fie a schimbarilor hormonale. Insa, cu mici modificari ale dietei si cu cateva trucuri alimentare, poti arata la fel de bine ca la 20 de ani!
Inaintarea in varsta vine la pachet cu o multime de lucruri pozitive: te cunosti mai bine, stii ce vrei si ce nu, esti mai inteleapta, mai atenta la lucrurile care conteaza cu adevarat in viata. Insa, dincolo de partea spirituala, varsta vine la pachet si cu aspecte mai putin placute: riscul de a suferi de diverse afectiuni creste, schimbarile hormonale sunt tot mai greu de controlat, iar metabolismul devine din ce in ce mai lent.
Dupa 40 de ani, corpul tau sufera schimbari continue, vei observa ca numarul kilogramelor e tot mai greu de tinut in frau. Te ingrasi mult mai repede si reusesti sa slabesti mai greu. Asta se datoreaza metabolismului care devine mai lent odata cu trecerea timpului. De asemenea, in perioada menopauzei, nivelul estrogenului scade, ceea ce poate afecta sensibilitatea la insulina. Asta face ca organismul tau sa controleze tot mai greu cantitatea de zahar din sange. Deci, daca simti nevoia unor gustari nesanatoase, bogate in zahar mai acut ca inainte, aceasta este explicatia.
Cu toate acestea, nu e imposibil sa reusesti sa iti mentii greutatea odata ce ai trecut de 40 de ani. Trebuie doar sa acorzi mai multa atentiei dietei tale, sa dezvolti obiceuri alimentare sanatoase si sa incerci sa nu faci o obsesie din aceasta lupta impotriva kilogramelor. Imbatranirea este un proces normal, pe care nu il putem opri oricat de tare ne-am dori. Asa ca, tot ce ne ramane e sa avem grija de noi, pentru a ne putea bucura cum se cuvine de aceasta etapa.
Scrie o lista cu motivele pentru care vrei sa slabesti. Pierderea in greutate nu este numai despre sport si o dieta echilibrata. Totul porneste de la starea ta mintala, ea fiind cea care dicteaza traiectoria lucrurilor. Asa ca scrie pe o foaie de ce vrei sa slabesti: nu te mai simti bine in pielea ta, nu iti place ce vezi in oglinda, ti-ai pierdut increderea in tine sau sanatatea iti este pusa in pericol. Oricare ar fi motivul, trebuie sa fii sincera cu tine si sa iti dai seama daca punctele de pe lista sunt suficient de importante pentru tine incat sa fie motorul schimbarii.
Schimba-ti dieta. Dieta si sportul merg mana in mana atunci cand vrei sa scapi de cateva kilograme in plus. Insa trebuie sa constientizezi ca, indiferent de cate ore vei petrece la sala, daca ajungi acasa si te rasplatesti cu o portie de paste si o ciocolata intreaga pentru efortul depus, nu vei observa imbunatatiri prea curand. Asa ca, incepe prin a-ti regandi planul alimentar.
In primul rand, trebuie sa reduci cat mai mult mancarea procesata si carbohidratii rafinati, pentru a mentine nivelul optim al zaharului din sange. De asemenea, adauga mai multe proteine in meniul zilnic. Iti vor da senzatia de satietate si te vor tine departe de gustarile nesanatoase. Nu e o noutate, insa legume sunt un must-have in farfuria ta. Sunt bogate in fibre, apa, antioxidanti si au un aport caloric redus.
Controleaza marimea portiei. Uneori, oricat de echilibrat si sanatos ai manca, nu observi nicio diferenta cand te urci pe cantar. Asta fiindca portiile sunt mult prea mari. Chiar daca ai impresia ca ai mancat doar brocoli si piept de pui la gratar, daca portiile erau duble, atunci nu se vor intampla minuni. Daca in mod normal obisnuiesti sa consumi undeva la 2000 de calorii, pentru a slabi, trebuie sa reduci acest numar la 1500. O farfurie echilibrata arata in felul urmator: ¼ proteine, ½ legume si ¼ carbohidrati.
Nu sari peste mese. Daca faci asta pentru a te pedepsi sau a te restrictiona, nu numai ca probabil urmatoarea masa va fi mult mai bogata, fiindca vei simti nevoia sa compensezi lipsa hranei, dar corpul tau va depozita caloriile, in loc sa le arda, ceea nu te va ajuta sa scapi de kilogramele in plus. Nutritionistii recomanda postul intermitent, un mod de hranire, care alterneaza perioadele de post (16 ore) cu cele in care poti manca (8 ore). Poti alege la ce ora ai prima masa, insa trebuie sa te asiguri ca dupa opt ore de la primul fel, nu vei mai consuma nimic altceva in afara de apa sau ceai. Studiile arata ca aceasta metoda nu numai ca te ajuta sa scazi in greutate, dar este si o metoda perfecta pentru a tine diabetul sub control.
Da-ti voie sa te rasfeti din cand in cand. Daca la 20 de ani puteai manca un burger si o felie de tort la doua zile fara sa te ingrasi nici macar un gram, dupa 40 de ani, lucrurile incep sa stea diferit. Insa asta nu inseamna ca nu iti poti satisface micile placeri culinare din cand in cand sau ca trebuie sa le excluzi definitiv din dieta ta. Inainte sa devorezi punga de chipsuri de pe birou, gandeste-te de ce vrei sa faci asta. Fiindca te plictisesti, esti trista sau stresata?
Daca insa intr-adevar este vorba doar de o pofta culinara, atunci acorda-ti acest rasfat. Nu e nimic gresit ca, din cand in cand, sa te bucuri de o portie de paste sau de niste ciocolata. Din contra, astfel corpul tau nu va simti ca il pedepsesti si nu vei mai simti nevoia de a consuma des alimente interzise. sursa: elle.ro