Pregatirea colonoscopiei trebuie individualizata. Veti primi instructiuni specifice. Medicul va va recomanda schimbarea alimentatiei cu cel putin o zi inaintea colonoscopiei, potrivit Societatii Romane de Endoscopie Digestiva. Se recomanda fierturi, ceaiuri si sucuri de fructe. Trebuie sa evitati deserturile gelatinoase si lichidele de culoare mov sau rosu. Este important sa evitati deshidratarea in timpul pregatirii. Beti mai multe lichide decat de obicei.
Medicul va va spune exact cu cat timp inainte de procedura sa nu mai beti si sa nu mai mancati nimic. Trebuie sa mentionati medicului daca sunteti sub tratament la momentul respectiv-numele si posologia medicamentelor sunt importante. Se pot recomanda stoparea temporara a terapiei sau modificarea dozelelor obisnuite.
Colonul trebuie sa fie curat pentru a fi examinat complet si corect de catre medic. Majoritatea pacientilor considera pregatirea cea mai dificila parte a colonoscopiei.
Pregatirea colonului se poate face cu diverse substante- ele vor fi recomandate de catre medicul endoscopist, in functie de experienta personala, patologia asociata a pacientului, varsta si complianta acestuia.
Bolile asociate si conditiile fiziologice particulare joaca un rol primordial in stabilirea tipului de pregatire. Comunicati medicului daca sunteti gravida sau alaptati, daca aveti hipertensiune arteriala, boli de inima, plamani, ficat sau rinichi, istoric de ocluzie intestinala sau alte interventii chirurgicale. Alergiile medicamentoase trebuie deasemeni mentionate. Alti factori in determinarea tipului de pregatire sunt: ora examinarii, preferintele individuale si costurile.
Tipul si severitatea efectelor secundare difera. Ele variaza in functie de particularitatile pacientului, dar si de substanta utilizata. Unii pacienti pot prezenta greturi, varsaturi, balonari sau dureri abdominale. Unele substante active pot induce insuficienta renala, insuficienta cardiaca sau convulsii, dar sunt rare. Medicul va va explica posibilele efecte secundare ale pregatirii alese.
Curatarea optima a colonului asigura acuratetea investigatiei. Medicamentele destinate pregatirii produc diaree, golind colonul. Medicamentele se administreaza oral, sub forma de lichide sau tablete. Alimentatia va fi ajustata cu 24-48 de ore anterior procedurii.