Plăcinta cu mere este unul dintre cele mai bune preparate, dar și extrem de simplu de realizat. Pregătirea ei nu necesită prea mult efort și se pregătește oricărui sezon, dar mai ales celui rece, când simțim nevoia de un miros plăcut în toată casa.
Ingrediente necesare pentru plăcinta cu mere
Plăcinta cu mere este desertul copilăriei noastre și unul dintre cele mai gustoase și rapide prăjituri. Nu depui prea mult efort să faci un astfel de preparat, nu petreci mult timp în bucătărie și nici nu ai nevoie de prea multe ingrediente.
PENTRU BLATURI
500 g făină;
200 g unt moale/untură;
100 g smântână;
1 ou;
150 g zahăr;
2 fiole zahăr vanilat;
10 g praf de copt;
1 vârf de cuțit de sare;
PENTRU UMPLUTURĂ
1, 5 kg mere;
3 linguri zahăr;
1 linguriță cu vârf scorțisoară pudră;
Mod de preparare plăcintă cu mere
Se spală merele și se curăță de coajă, apoi se dau prin răzătoarea mare. Se storc apoi bine, astfel încât să nu mai rămână deloc suc în ele, după care se pun la călit cu 150g de zahăr. Se călesc aproximativ 10 minute, până când se evaporă toată zeama din ele.
Opriți focul când credeți că sunt gata merele și adăugați apoi două linguri de zeamă de lămâie, o linguriță de scorțișoară, esență de vanilie și 50 g de griș. Amestecați până se omogenizează și lăsați la răcit.
Pentru aluat, puneți într-un castron apa, uleiul și zahărul, dar și zeama de lămâie și esența. Se cerne apoi făina împreună cu praful de copt. Amestecați cu mâna până se formează un aluat elastic, nelipicios și frământați câteva minute.
Aluatul se lasă la frigider 30 de minute, după care se împarte în două părți egale. Se pun foile în tavă, iar peste prima se așază merele într-un strat uniform pe toată suprafața. Băgați la cuptor pentru o oră la 180 grade Celsius, fără ventilație, iar apoi lăsați la răcit înainte de a fi servită.