Granola – este o alternativa de mic dejun la fel de sanatoasa, dar mult mai gustoasa decat clasicele cereale din fulgi de ovaz sau muesli. De altfel, granola le combina pe amandoua intr-un mod cat se poate de fericit. Pretul intregii retete: 50 lei. O cutie de fulgi de ovaz (500 grame); 3 linguri de miere; 3 linguri de ulei; o lingurita de scortisoara; 50 grame de nuci cajou; 50 grame de migdale; 50 grame de seminte de in (se pot amesteca cu seminte de floarea soarelui); 50 grame de visine uscate; 50 grame de stafide; putin unt pentru tava.
Mod de preparare: intr-o tava asternem o foaie de copt, pe care o ungem cu unt. Maruntim nucile cajou si migdalele. Amestecam intru-un vas fulgii de ovaz, nucile maruntite, semintele de in si de floarea soarelui, visinele uscate. Dupa preferinta, puteti adauga si alte fructe uscate (papaya, ananas uscat s.a) – orice aveti in casa e binevenit. Stafidele le vom pune mai tarziu. Le rasturnam in tavaua tapetata cu hartia de copt pregatita. intr-un vas punem 3 linguri de miere, 3 linguri de ulei si o lingurita de scortisoara. incalzim amestecul pe baie de aburi. Rasturnam compozitia de miere peste fulgii de ovaz cu nuci, dupa care amestecam totul cu o lingura, pentru ca mierea sa acopere uniform cerealele. Punem tava la cuptor pentru 20 minute. Scoatem tava si adaugam stafidele. Mai punem tava inca pentru 10 minute.
Sunt cateva feluri in care putem consuma granola: traditional cu lapte, in forma de gogoasa cu fulgi de cocos, sau cel mai delicios, din punctul meu de vedere, este sa pui intr-un pahar iaurt natural, deasupra granola, apoi strat din zmeura cu zahar, apoi iarasi iaurt, apoi un strat de granola si inca un strat de zmeura. Marele avantaj al granolei este faptul ca se pastreaza timp de o luna, daca este inchisa ermetic intr-un vas si pastrata la loc rece.