Cum te feresti de intepatura tigrului platanului

0
73

Gradinile de vara, terasele amenajate cu plante sau parcurile sunt tot atatea locuri pe care obisnuim sa le frecventam cand temperaturile cresc dincolo de 30 de grade Celsius si vrem putina racoare. Zonele verzi sunt preferate insa si de insecte, iar intepatura lor poate cauza neplaceri mai ales persoanelor alergice.

Tigrul platanului este o specie de insecta din familia plosnitelor si are dimensiuni foarte mici – intre doi si patru milimetri. Este transparent, dar poate fi identificata dupa petele negre care-i confera o textura de „animal print“. In mediiile urbane, intepatura acestei insecte este indreptata impotriva omului, insa nu este periculoasa, ci doar neplacuta, dau asigurari specialistii. Dar, desi intepatura in sine poate sa nu fie periculoasa, insecta poate fi purtatoarea unor virusuri sau a unor bacterii daunatoare omului. Un studiu publicat de JAMA Dematology dezvaluie un caz in care urme de sange uman au fost gasite in sistemul digestiv al acestei insecte , potrivit adevarul.ro, care citeaza drleventercentre.com.

Insecta apare mai ales atunci cand temperaturile trec de 30 de grade Celsius, iar in urma intepaturii apar pe piele pete mici, rosii, insotite de senzatii de mancarime si de durere. Leziunile nu sunt insa la fel de mari precum cele lasate de tantari sau de paianjeni. Pentru ca este o insecta de dimensiuni reduse poate fi luata cu usurinta pe haine sau in par, astfel ca este indicat ca inainte de a ajunge acasa sa ne scuturam imbracamintea. O alta metoda de protectie este sa purtam haine lungi care sa ne acopere bratele, picioarele, umerii sau gatul. „Protectia ar trebui inceputa prin deparazitarea zonelor verzi in care insecta se inmulteste. Sprayul repelent antitantari poate fi utilizat in caz de intepatura, iar compresa rece calmeaza mancarimea. In farmacii se gasesc solutii care calmeaza mancarimea si eruptia”, explica dr. Mihaela Leventer.