Cum tinem sub control duodenita cu ajutorul naturii

0
84

In crizele dureroase de duodenita se recomanda preparate culinare usor laxative, cum ar fi: supe de legume (morcov, praz, usturoi, asmatui), salate de laptuca, spanac, revent si fenicul, paine integrala, unele fructe (afine, lamai, mere rase, portocale), consumate crude sau sub forma de sucuri naturale si compoturi, mierea de albine. Sunt indicate prunele la micul dejun si o cura de struguri pe o perioada de minimum 10 zile.

Aportul glucidic va fi asigurat prin dulciuri si paste fainoase, la care se adauga un aport suficient de vitamine si de proteine prin cruditati (3-5 zile pe saptamana) sau prin consumul a 200 g pe zi de branza de vaci. Efecte foarte bune are inghitirea unei linguri de ulei de masline, dimineata, pe nemancate, precum si consumul de tarate de grau (4-6 linguri pe zi, turnate in lapte sau in ceai) sau suc de orz verde (cate 50 ml de doua ori pe zi). Pentru a mari digestia si eliberarea intestinului se poate lua cate o lingura de carbune din lemn de tei (de 3 ori pe zi). De asemenea, arsurile produse in duodenite pot fi atenuate cu lapte sau produse alcaline.

La sugari, duodenitele insotite de diaree pot fi dramatice, deoarece, prin golirea continutului stomacal, pun viata in pericol. De aceea, se trece imediat la un regim de supe sau piure de morcov. in cazul unei diaree accidentale este indicata apa de orez fiert, care are proprietati absorbante sau pelteaua de gutui si de afine, amestecata in pasta de orez. Se vor suprima legumele proaspete si unele fructe (prune, struguri). La duodenite se exclud din alimentatie grasimile, mancarurile si alimentele iritante (condimentele tari, legume murate sau cu continut celulozic ridicat) si bauturile alcoolice. Hrana zilnica va fi repartizata in cinci reprize, prin fractionari egale, la intervale de 3-4 ore.