Rozmarinul este o planta aromata mult utilizata in bucataria mediteraneeana. La nivel digestiv, are actiune de stimulare a producerii si excretiei de bila, antispastica, usurand digestia si scazand colesterolul. Are actiune antiinflamatoare hepatica si este un tonic al sistemului nervos. Rozmarinul poate fi folosit sub forma de:
Ceai, infuzie din 1 lingurita frunze la o cana cu apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.
Tinctura, 1 lingurita diluata in 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi.
Extract din mladite de rozmarin: 50-70 picaturi in putina apa, o data pe zi, sau in asocieri.
Rozmarinul poate fi folosit cu succes ca adjuvant in: afectiuni hepatice si stomacale, balonari, colecistita, colici biliare, hepatice si intestinale, congestia ficatului, constipatie, digestie lenaa, dischinezie biliara, indigestie, inflamatia cronica a vezicii biliare si intoxicatii alimentare.