CUTREMUR in domeniul nuclear, dupa ce guvernul a semnat contractul cu americanii: Seful Nuclearelectrica demisioneaza

0
56

Iulian-Robert Tudorache renunţă la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica cu doi ani înainte de expirarea mandatului.

Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, a convocat acţionarii pe 27 ianuarie, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind revocarea lui Iulian-Robert Tudorache din funcţia de membru al CA, ca urmare a renunţării la mandat, potrivit unui raport la bursă citat de Ziarul Financiar.

Iulian-Robert Tudorache a fost pentru prima oară ales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica în mai 2017, pentru patru luni, în locul Danielei Lulache care nu fusese reconfirmată la conducerea Consiliului. Ulterior, în octombrie 2018, acesta a primit patru ani în funcţia de preşedinte al CA.

Totodată, în aceeaşi zi, acţionarii vor trebui să aprobe revocarea lui Cristian Gentea din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie ca urmare a încetării de drept a contractului de mandat, având în vedere că acesta a fost ales recent primar al municipiului Piteşti.

Cristian Gentea a fost numit în funcția de membru în Consiliul de Administrație al SNN în septembrie 2018, pentru un mandat de 4 ani.

Nuclearelectrica are 5,1 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

De la începutul anului, acţiunile SNN se tranzacţionează în creştere cu 19%, pe fondul unor tranzacţii de 407 milioane de lei.

Decizia vine la numai două luni de la parafaret un acord interguvernamental extins între România și SUA și care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru țara noastră, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil de la noi.

Astfel, România va putea utiliza expertiza şi tehnologia SUA în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, dar şi în retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, pus în funcţiune în anul 1996. Proiectul, în valoare de 8 miliarde de dolari, va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din S.U.A, România, Canada şi Franţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.