Datele care consolidează mitul în economia României: Vestul țării avansează galopant spre standardul țărilor europene

0
180

Dezvoltarea vestului României nu e doar un mit! E confirmat de datele Eurostat, care arată negru pe alb că regiunea se dezvoltă exponențial. Regiunea „vest” e prima din România care iese din categoria celor sărace, care a atins peste 24.000 de euro PIP/cap de locuitor raportat la standardul puterii de cumpărare. În acest fel regiunea primește o mai mare cofinanțarea locală, după cum explică europarlamentarul Alin Mituța. „E totul lapte și miere? Evident că nu. Se putea mai bine? Evident că da. La fel de evident este și că dezvoltarea vine datorită integrării europene”, a explicat oficialul de la Bruxelles.

„Avem oficial prima regiune a României, în afară de București, care iese din categoria celor sărace atingând pragul de 75% din media europeană. Este vorba de regiunea Vest care a atins 24 300 euro PIB/cap de locuitor raportat la standardul puterii de cumpărare și intră în categoria regiunilor așa zise de tranziție, adică cu o medie de dezvoltare între 75% și 100% din media europeană. Foarte aproape de acest prag psihologic sunt și regiunile Centru și Nord-Vest, în timp ce celelalte sunt relativ departe, deși au avansat și ele destul de mult de la aderare, majoritatea dublându-și sau aproape triplându-și economia. Vedeți în graficul de mai jos, pe care l-am realizat pe baza datelor Eurostat, cum au evoluat regiunile României de la aderare.

Bucureștiul e pe loc fruntaș

Cel mai bine stă, evident, Bucureștiul, care este la 166% din media europeană, fiind pe locul 12 în UE, peste orașe/regiuni ca Viena, Berlin, Budapesta, Varșovia.

Regiunea Vest iese, așadar din categoria regiunilor “mai puțin dezvoltate” (denumirea oficială a politici de coeziune) și intră în categoria regiunilor de „tranziție”. Asta înseamnă inclusiv că din 2027 va primi mai puține fonduri structurale iar cofinanțarea locală va crește – acesta este prețul succesului. Foarte probabil, celelalte regiuni din Transilvania vor trece și ele în curând în aceeași categorie, cu PIB de peste 75% din medie.

Regiunile din Muntenia, Oltenia și Moldova au sărit și ele de 50% din media europeană, venind de foarte jos, chiar de la un sfert, în cazul regiunii Nord-Est.

COntinaurea pe stiirpesurse.ro