De cata energie are nevoie inima

0
132

Inima omului contine aproximativ 700 de miligrame de ATP. Aceasta cantitate este necesara doar pentru asigurarea energiei necesare inimii pentru o bataie pe secunda, 60 de batai pe minut. in acest ritm, inima bate de aproximativ 86.400 de ori pe zi. Ceea ce inseamna ca inima ar avea nevoie de 6-7 kg de ATP zilnic. O cantitate uriasa! Prin ce mijloace miraculoase reuseste inima sa asigure acest necesar? Bineinteles ca necesarul energetic se realizeaza prin reciclarea ATP-ului degradat si in mai mica masura prin sinteza de novo a ATP-ului. Dar atat pentru reciclare, cat si pentru noua productie de energie sunt cruciale 4 substante nutritive: Coenzima Q10, L-carnitina, D-riboza si Magneziul.

Inima si vasele de sange alcatuiesc un sistem uimitor al corpului uman. Sistemul cardiovascular este cel care pompeaza sange in toate organele si celulele organismului. in fiecare zi inima bate de 10.000 de ori, iar intr-o viata, de 3 miliarde de ori. Toate vasele sanguine puse cap la cap ar avea o lungime de peste 96.000 de kilometri (circumferinta Pamantului la Ecuator este de 40.075 de kilometri). O inima sanatoasa este atat de puternica incat poate crea o presiune suficient de mare pentru a pompa sange la o distanta de 9 metri. Va imaginati, asadar, de ce inima are nevoie de o energie impresionanta pentru a functiona continuu. Cheia producerii energiei la nivelul celulelor inimii este o componenta numita adenozin trifosfat (ATP) – „generatorul universal de energie al celulei”.

Dupa 30 de ani de studii si practica a cardiologiei metabolice, dr. Stephen Sinatra, considerat cardiologul integrativ nr. 1 al Americii, a reusit sa puna la punct un protocol pentru sustinerea energetica a inimii. Numit „Cei 4 Magnifici” („The Awesome Four”), protocolul cuprinde cei patru nutrienti vitali pentru sanatatea inimii: Coenzima Q10, L-carnitina, D-riboza si Magneziul. Fiecare celula a inimii are nevoie de aceste substante nutritive, care patrund in structurile microscopice din interiorul celulelor noastre, numite mitocondrii, pentru a produce ATP.

Multe inimi bolnave prezinta un metabolism energetic disfunctional. Inimile afectate de hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca, palpitatii sau aritmii sunt adesea epuizate din cauza lipsei de energie. „Atat medicii, cat si pacientii trebuie sa fie constienti de importanta vitala a metabolismului energetic in cazul bolilor de inima – accelerarea producerii de ATP si mentinerea integritatii si nivelului rezervei de energie. Triada suplimentelor cardiace – coenzima Q10, L-carnitina, D-riboza – capata o importanta vitala in asigurarea energiei unei inimi sanatoase si in sprijinirea vindecarii inimilor bolnave, garantand necesarul energetic”, afirma dr. Sinatra in lucrarea „Solutia Sinatra. Cardiologie metabolica”.