Proteinele sunt necesare omului pentru a putea trai. Mai bine spus – aminoacizii din care sunt ele construite. Sunt cunoscuti 23 de aminoacizi, dintre care 8 sunt considerati esentiali. Acestia opt nu pot fi fabricati in organism, astfel ca trebuie obtinuti prin alimentatie. Spre deosebire de substante nutritive,organsimul uman nu poate stoca aminoacizi pentru o folosire ulterioara, astfel ca este necesar sa-i introducem in organism in fiecare zi prin alimentatie.
In mod normal, necesarul mediu de proteine este cam de 45 de grame in fiecare zi, adica 15 grame la masa. Nu este nevoie sa mancam multa carne pentru a obtine aceasta cantitate. O portie de piept de pui de 100 de grame contine cam 30-35 de grame de proteine, o cana cu iaurt contine 12 grame, iar o cana cu lapte de 2% grasime si doi biscuiti din faina de grau, ofera un aport de 14 grame, noteaza adevarul.ro.
Exista doua tipuri de proteine: complete si incomplete. Cele complete asigura un echilibru adecvat pentru cei opt aminoacizi necesari care construiesc tesuturile si care se gasesc in alimentele de origine animala: carne, fructe de mare, oua, lapte, branza. Proteinelor incomplete le lipsesc anumiti aminoacizi esentiali si nu sunt folosite eficient atunci cand sunt mancate singure. Se gasesc in nuci, seminte, mazare, cereale, fasole. Cand sunt combinate cu cantitati mici de proteine de origine animala acestea devin complete.
Cat priveste dietele de slabire bazate pe un consum mare de proteine, este o iluzie ca duc la pierderea in greutate. Nu vom slabi eliminand painea din alimentati si mancand, in schimb, portii mari de friptura. Pur si simplu pentru faptul ca un gram de proteina are patru calorii; un gram de carbohidrati are tot patru calorii, in timp ce un gram de grasime are noua calorii. Prin urmare, proteinele si carbohidratii au acelasi numar de calorii per gram. A.M.