De ce apare tahicardia

0
72

Tahicardia este data de acele batai ale inimii care depasesc frecventa cardiaca normala. ”Limita superioara a frecventei cardiace depinde de varsta.

In general, la adulti, tahicardia se defineste ca frecventa cardiaca de repaus de peste 100 batai/minut. Pentru stabilirea tipului de aritmie se realizeaza electrocardiograma (EKG-ul) si, uneori, poate fi nevoie de inregistrarea Holter a ritmului cardiac. Clasificarea aritmiilor se face in functie de anumite caracteristici ale impulsului electric vizibile pe electrocardiograma.Exista multe tipuri de aritmii, de la cele mai putin lipsite de risc (asa numitele tahicardii benigne), pana la aritmiile amenintatoare de viata, denumite tahicardii maligne”, spune medicul Radu Pretorian pentru Gandul.

Tahicardia se manifesta in cele mai multe cazuri prin palpitatii, dar si prin dispnee, senzatie de ameteala, stare de lesin. ”Palpitatiile reprezinta perceptia anormala a batailor inimii. Cand se asociaza cu durerea in piept, acestea pot sugera o boala cardiaca ischemica.

Tahicardia poate fi raspunsul normal al organismului la efort, febra sau anemie, dar poate fi aparea si din cauza unor probleme medicale precum hipertiroidismul (nivel crescut al hormonilor tiroidieni), boala cardiaca (boala valvulara, insuficienta cardiaca, afectiuni ale muschiului cardiac – cardiomiopatii, anomalii congenitale cardiace, cai electrice anormale congenitale), anumite boli pulmonare.

Cauze: o reactie adversa la anumite medicamente, consumul excesiv de alcool, dezechilibre hidroelectrolitice. in majoritatea cazurilor, tahicardia poate aparea din cauza unei aritmii cardiace. Din aceasta cauza, identificarea tipului de aritmie este esential, intrucat tratamentul este specific”, precizeaza medicul.

Aritmiile ventriculare sunt printre cele mai serioase. ”Ele reprezinta activitatea electrica anormala, cu origine la nivel ventricular. Aceste aritmii potential amenintatoare de viata pot duce la fibrilatie ventriculara, asistola si moarte subita cardiaca.

Alte tipuri de aritmii au ca risc principal accidentul vascular cerebral. De aceea, identificarea tipului de aritmie conteaza foarte mult. in primul rand din cauza complicatiilor foarte grave care pot sa apara. Uneori, pentru stabilirea diagnosticului corect al unei aritmii, este nevoie de monitorizarea ritmului pe o perioada de 24 ore sau chiar pe termen lung.

Tratamentul tahicardiei depinde de tipul aritmiei si de simptomatologia pacientului. Atunci cand tahicardia nu este tolerata hemodinamic, poate fi nevoie de administrarea urgenta de soc electric extern sau de administrarea rapida a unor medicamente, intravenos, pentru oprirea aritmiei. Defibrilarea reprezinta administrarea unei energii inalte (200 J cu defibrilatoarele bifazice) si are ca scop terminarea episodului de aritmie atunci cand pacientul prezinta compromitere hemodinamica”, sublinaza medicul Radu Pretorian, de la Centrele Ares, pentru Gandul.

Tratamentul aritmiilor implica in majoritatea cazurilor medicamentele antiaritmice. Uneori se administreaza anticoagulante pe termen lung pentru preventia evenimentelor embolice. Pentru preventia mortii subite cardiace, pacientilor li se poate implanta un dispozitiv numit defibrilator cardiac implantabil.