In cazuri grave gripa poate provoca inclusiv decesul, deci este esential sa iei toate masurile necesare pentru a reduce riscurile. Varsta pacientilor sau alte tratamente pe care le iau pot influenta evolutia gripei si este nevoie de multa prudenta pentru a evita exacerbarea simptomelor. Iata principalele motive pentru care ar trebui sa iei gripa in serios:
1. Oricine poate face gripa. Infectia nu face diferenta intre persoanele bolnave si cele sanatoase, iar complicatiile pot aparea la orice varsta. Cu toate acestea, persoanele de varsta a treia, femeile insarcinate, copiii si cei care sufera de afectiuni cronice prezinta un risc mai mare de complicatii asociate gripei.
2. Virusul se raspandeste usor. Virusul care provoaca gripa este foarte contagios. Se poate transmite in aer, prin intermediul tusei, stranutului sau chiar printr-o simpla discutie. Se transmite chiar la o distanta mai mare, deci este posibil sa fii infectat chiar daca persoana in cauza nu sta langa tine.
3. Persoanele aparent sanatoase ii pot infecta pe ceilalti. Este usor sa transmiti gripa celor din jur, chiar daca nu ai inca simptomele caracteristice. Potrivit specialistilor, adultii aparent sanatosi ii pot infecta pe ceilalti cu 24 de ore inainte ca simptomele sa se manifeste. Dupa ce se observa simptomele persoanele care sufera de gripa o pot transmite foarte usor in urmatoarele 7 zile.
4. Bebelusii sunt foarte expusi rscurilor. Complicatiile gripei pot fi extrem de grave in cazul bebelusilor care nu au inca 6 luni pentru ca nu pot fi inca vaccinati. Solutia este vaccinul realizat in timpul sarcinii pentru mama, care va proteja bebelusul impotriva gripei in primele luni de viata.
5. Gripa poate cauza inclusiv decesul. Desi majoritatea complicatiilor provocate de gripa sunt doar deranjante si iti „fura” energia, virusul poate provoca inclusiv pneumonia bacteriana, care poate pune viata in pericol. Infectia la nivelul plamanilor poate aparea din cauza ca virusul determina aparitia inflamatiilor in zona plamanilor, favorizand accesul bacteriilor.
6. Creste riscul de atac de cord. Cercetatorii de la Universitatea din Toronto au concluzionat ca in prima saptamana de gripa riscul de atac de cord creste cu 600%. Nu este clar care este legatura dintre afectiunile cardiovasculare si gripa, dar cel mai probabil infectia cauzata de gripa afecteaza inclusiv vasele de sange. Consecintele pot fi cheagurile de sange, intarirea arterelor sau depunerea grasimilor pe peretii lor, favorizand atacul de cord.
7. Odihna la pat poate declansa pneumonia. Cand ai gripa probabil ca nu vrei decat sa stai in pat cateva zile, dar aceasta pozitie poate avea un impact negativ asupra plamanilor pentru ca va fi mai dificil sa tusesti asa cum trebuie. Bacteriile ar putea ramane blocate la nivelul sistemului respirator si pot ajunge in plamani, provocand pneumonia.
8. Medicamentele nu au intotdeauna un efect pozitiv. Nu este deloc placut sa ai simptomele gripei, dar stranutul si tusea sunt caile naturale prin care organismul elimina virusul. Nu este indicat sa folosesti prea des medicamente care suprima tusea pentru ca ai putea intarzia vindecarea gripei. Important este sa iti stabilesti un echilibru. Nu trebuie sa te simti rau, dar in acelasi timp manifestarea simptomelor va grabi si vindecarea. Este recomandat sa iei medicamentele mai ales inainte de culcare pentru a te putea odihni mai bine si a stimula organismul in lupta impotriva infectiei.
9. In unele cazuri gripa poate deveni rezistenta la medicamentele clasice. Este util sa ai la dispozitie mai multe metode de tratament pentru gripa, in special in cazurile cu simptome problematice. In SUA a fost aprobat medicamentul Xofluza, primul tratament nou antiviral pentru gripa din ultimii 20 de ani. „Este esential sa putem trata virusul cu ajutorul medicamentelor care actioneaza pe cai diferite. Daca se incepe un tratment antiviral in cel mult 48 de ore de la manifestarea simptomelor cresc sansele de inlaturare mai rapida a virusului si de ameliorare a starii generale a pacientilor”, potrivit dr. Debra Birnkrant, potrivit eva.ro.