O nastere naturala poate fi mai sanatoasa pentru digestia nou-nascutului decat cezariana, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii germani. Dupa cum informeaza site-ul Nature.com, specialistii de la Clinica Universitara Freiburg au gasit o serie de dovezi potrivit carora soriceii nascuti normal inghit involuntar bacteriile de pe canalul de nastere, care ajuta la dezvoltarea sanatoasa a intestinelor.
Aceasta descoperire sugereaza ca este posibil ca si in cazul oamenilor copiii nascuti prin cezariana sa aiba de pierdut in ceea ce priveste etapele de dezvoltare a sistemului imunitar, fata de cei nascuti pe cale naturala. In mod obisnuit, in intestine traiesc o multime de bacterii nedaunatoare care ajuta digestia, iar celulele care protejeaza tubul intestinal nu le ataca. Profesorul Mathias Hornef, liderul echipei de cercetatori, a stabilit ca aceste celule intestinale, cel putin la soarecii de laborator, „invata“ sa nu atace bacteriile imediat dupa nastere. Echipa de specialisti a prelevat celule intestinale de la embrionii de soareci si le-a expus la o componenta bacteriologica. Celulele embrionilor au reactionat si au produs molecule inflamatorii. Dar celulele intestinale prelevate de la soriceii care aveau deja 24 de ore de viata nu au avut aceeasi evolutie. Specialistii sustin ca aceste celule ale soriceilor „invatasera“ sa ignore „amenintarea“ bacteriilor.
Cercetatorii germani considera, astfel, ca bacteriile care se afla de-a lungul canalului de nastere sunt inghitite de soricei in timpul nasterii. Ulterior, ele ajung in intestin, unde stimuleaza celulele intestinale; o singura expunere este suficienta pentru ca aceste celule sa tolereze bacteriile nedaunatoare pe viitor. Pentru a-si sustine afirmatiile, echipa condusa de profesorul Hornef a examinat reactiile celulelor intestinale ale soriceilor nascuti normal in comparatie cu ale celor nascuti prin cezariana. In cazul soriceilor care au trecut prin canalul de nastere s-a inregistrat o reactie inflamatoare in doua ore de la nastere – semn ca celulele lor au fost stimulate de moleculele bacteriene. In schimb, soriceii adusi pe lume prin cezariana nu au prezentat nici un semn al unei astfel de activitati. S-a constatat insa ca implantarea de bacterii in organismul soarecilor nascuti prin cezariana, la scurt timp dupa nastere, conduce la obtinerea unei reactii inflamatorii.
Specialistii au concluzionat ca aceasta prima expunere ar putea „instrui“ celulele intestinale ale nou-nascutilor sa ignore bacteriile nedaunatoare care incep sa colonizeze intestinul in primele zile dupa nastere. Studiul echipei lui Hornef, prezentat in publicatia Experimental Medicine 1, sugereaza ca sistemul imunitar al copiilor nascuti pe cale naturala se dezvolta mai rapid decat al celor nascuti prin cezariana. Acest lucru poate insemna ca intestinele bebelusilor nascuti prin cezariana sunt mai putin „binevoitoare“ cu bacteriile intestinale – acest fapt avand un efect pe termen lung pentru sanatatea copilului.
Potrivit sursei citate, alt studiu, realizat in 2004, a demonstrat ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi la diaree in primul an de viata decat copiii nascuti pe cale naturala. In plus, faptul ca bebelusii adusi pe lume prin cezariana nu sunt expusi la bacteriile din canalul de nastere reprezinta una dintre posibilele cauze ale diferentei mentionate.