De ce, desi durerile sunt crunte, migrena nu este periculoasa

0
88

Migrena clasica, denumita si migrena cu aura, incepe cu tulburari de vedere care dureaza 15-30 de minute inainte ca durerea de cap sa-si faca aparitia. In campul vizual, iti apar linii in zig-zag stralucitoare, flash-uri de lumina puternica, puncte negre care apar si dispar. Mai rar, apar furnicaturi in bratul sau piciorul de aceeasi parte cu durerea de cap.

Aura este urmata de o durere severa pe jumatatea stanga sau dreapta a capului, care se accentueaza daca faci efort sau daca stai in zgomot sau in lumina puternica. Lasat netratat, un episod de migrena dureaza, in general, trei zile. Greata si varsaturile care il insotesc accentueaza starea de disconfort si fac orice activitate imposibila. In plus, ai o stare de toropeala, o sete intensa si ai manca un camion de dulciuri.

Dupa cum ii spune si numele, migrena comuna este mai frecventa decat cea clasica. Din fericire, este si mult mai usor de suportat, chiar daca cel mai adesea cuprinde tot capul si nu doar o jumatate. Modificarile vizuale lipsesc si starea generala este mai buna, desi un episod poate dura mai mult decat in migrena clasica.

Specialistii inca mai cerceteaza pentru a da un raspuns complet. Anumite substante chimice din creier, in special, serotonina, scad brusc, determinand vasele de sange sa se ingusteze, scazand cantitatea de sange intr-o anumita zona din creier. Aceasta ingustare este raspunzatoare pentru tulburarile vizuale. Dupa ce contractia a trecut, vasele devin dilatate si inflamate, determinand durerea de cap.

Frecventa cu care apar episoadele de migrena variaza de la o persoana la alta, in limite foarte largi. Unele dintre noi pot avea unul-doua episoade pe an, alteori, pe luna, iar in cazurile severe migrena poate dura mai mult de 15 zile pe luna. Mai rar, migrena episodica se poate transforma in migrena aproape zilnica, modificandu-ti, in mod dramatic, activitatea.

Nu uita! Tratamentul migrenei s-a imbunatatit, asa ca nu trebuie sa lasi durerea sa-ti conduca viata. Daca ai o migrena tipica sau daca in familia ta exista istoric de migrena, medical iti va face un examen fizic si va stabili diagnosticul. Daca insa durerea de cap este atipica, puternica sau brusca, sunt necesare mai multe investigatii care sa stabileasca diagnosticul.

Au trecut vremurile cand aspirina era singurul medicament disponibil pentru durerea de cap. Cercetatorii au reusit sa mareasca substantial lista medicamentelor care au efect impotriva migrenei. In afara celor care iti iau durerea deja declansata, acum exista medicamente care previn aparitia noilor episoade de migrena. Medicul tau iti poate oferi o strategie de lupta impotriva migrenei, care adesea are efecte excelente.

Nu uita! Unele medicamente nu trebuie luate daca esti insarcinata. Spune-i medicului tau ca astepti un copil.
Cand te simti amenintata de onoua migrena, incearca urmatorul tratament: stai intinsa intr-o camera intunecata, fara zgomote. Pune o punga cu gheata, invelita intr-un prosop, pentru a-ti masa pielea capului in zona care te doare. Apasa pe tample. Incearca sa adormi, pentru ca somnul alunga durerea.

Ce declanseaza migrena:
Fluctuatiile hormonilor feminini: estrogen si progesteron
Anumite alimente: specialitatile de branza frantuzeasca, ciocolata, mancarurile fermentate sau marinate, muraturile, cafeina
Berea si vinul rosu
Aspartamul si glutamatii din concentratele vegetale sau din mancarea asiatica.
Stresul
Lumina puternica, mirosurile intense placute (de parfum sau flori) sau neplacute (vopsea, fum de tigara)
Activitate fizica intensa, inclusiv cea din timpul actului sexual
Prea mult sau prea putin somn sau schimbarea obiceiurilor de somn
Schimbarea vremii, a anotimpului, modificari importante ale presiunii atmosferice
Evita factorii declansatori! Daca unele alimente, bauturi sau mirosuri iti declansaza durerea de cap, incearca sa le eviti. Ele pot varia de la o persoana la alta, asa ca trebuie sa descoperi daca pentru tine exista astfel de “capcane” culinare. Incearca sa ai mesele cat mai regulate.

Renunta la fumat! Fumatul declanseaza adesea un episod de migrena la persoanele cu predispozitie si, in plus, creste gravitatea acestuia.

Relaxeaza-te si fii activa! Mersul pe jos, inotul sau aerobicul iti reduc tensiunea si diminueaza stresul. Toate trebuie facute cu o incalzire prealabila, deoarece efortul brusc poate determina aparitia migrenei. Incearca sa-ti relaxezi muschii, facand macar o jumatate de ora pe zi o activitate pe care tu o consideri relaxanta.

Dormi suficient, dar nu exagera! Numarul de ore de somn zilnic, necesare unui adult pentru a se odihni, sunt in medie 7-9. Prea putin somn, dar si prea mult poate declansa un nou episod de migrena. Fa-ti un program rezonabil si respecta-l. Uneori, se poate intampla ca in weekend sa apara un episod de migrena declansat de prea mult somn. Incearca sa ai acelasi program de somn cu cel din timpul saptamanii.

Fara medicamente in exces! Daca iei medicamente impotriva durerii mai des de doua-trei ori pe saptamana sau in cantitati mari, exista riscul de a face o complicatie denumita durere de cap de tip rebound. Desi aceste medicamente iti iau temporar durerea, ele induc apoi aparitia durerii. Intri astfel intr-un cerc vicios. Chiar si aspirina, paracetamolul sau ibuprofenul, luate in doze mai mari decat cele zilnic recomandate, pot determina durerea de cap. Analgezicele care au in compozitie cafeina induc, cel mai adesea, durerea de cap de tip rebound. D.G.