Mai sunt trei zile până vom sărbătorii cu toții Sfintele Paști. Cu toate că românii sunt nevoiți să rămână în casele lor, obiceiurile de Paște vor fi aceleași ca întotdeauna.
Sfintele Paști, obiceiuri
În prima zi de Paște, există un obicei în mai multe zone din România, și anume spălarea feței cu apa în care se pune un ou roșu, unul alb, și o monedă.
Acest ritual este unul străvechi, pe care majoritatea românilor l-au urmat în fiecare an. Urmând această tradiți, se spune că persoanele vor fi curățate și purificate de acea apă.
După ce se termina Slujba de Înviere, toți credincioșii merg la mormintele celor dragi, apoi se întorc acasă cu lumânările aprinse pentru a aduce Lumina Sfântă. Înainte de punerea mesei, ouăle sfințite se pun într-un vas de apă alături de o monedă.
În tradiția populară, apa are o semnificație foarte importantă, pentru că aceasta are rolul de a curăța și de a purifica. După cum se știe, apa se întâlnește la naștere, la nuntă, la înmormântare și la sărbători religioase.
De asemenea, oul roșu semnifică sănătatea și speranța de sănătate pe întreg parcursul anului în curs. De aceea, povestea spune că cei care se spală cu apa în care se află oul alb și oul roșu, vor fi sănătoși tot anul.
Pe de altă parte, oul alb înseamnă puritate, iar moneda aduce noroc în viața omului.
Tradiții în prima zi de Paște
Potrivit autorităților, slujbele de Paști în acest an se fac fără enoriași din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități.
Conform tradiției, în prima zi de Paște se spune că trebuie să îți reînoiești garderoba, deoarece purtarea hainelor noi în duminica Învierii, purifică corpul și sufletul.
De asemenea, băieții și fetele trebuie să se spele într-o apă curgătoare, fără a fi văzuți de cineva, pentru a deveni mai puternici și mai sănătoși.
În unele zonel ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc atunci când bat clopotele, se spală cu apă curată, iau o lumănare și merg spre biserică pentru a lua Lumina Sfântă.