Studiile arata ca mamele care respecta dorinta de autonomie a copiilor au o relatie mai buna cu acestia. „Daca mamele incearca sa controleze modul de joaca al copiilor, acestia vor fi mai putin dispusi sa se apropie de ele”, spune Jean Ispa co-director al Departamentului Dezvoltarii Umane si Studii familiale de la Universitatea din Missouri si profesor la Colegiul de Stiinte Umane.
„Respectarea independentei copilului este importanta, nu doar pentru o mai buna dezvoltare, ci si pentru a crea o relatie stabila si deschisa intre parinti si copii. S-a demostrat ca mamale care respecta dorinta de autonomie a copiilor sunt mai bine vazute decat cele care nu au incredere in deciziile lor”.
Ultimul studiu pe acest subiect a inclus mai mult de 2.000 de mame si copiii lor, si a masurat nivelul de autonomie a copiilor – masura in care mamele controlau activitatile copilului – cand acestia aveau doar doi ani si apoi observand discutii intre cei doi, atunci cand copilul era clasa a 5-a.
Astfel, s-a descoperit ca tendinta de control a mamei prezicea modul in care copilul isi va privi mama atunci cand va atinge varsta adolescentei. Rezultatele nu difera in functie de etnia sau genul copilului. „Mamele care se dovedesc a fi autoritare in timpul copilariei au tendinta de a manifesta acest comportament si in timpul adolescentei”, potrivit Ispa.
„Cand copiii sunt mici, mamele recurg la controlul fizic, dar cum la varsta adolescentei acest lucru nu mai este posibil, ele vor recurge la directive psihice si verbale, si nu le vor acorda copiilor dreptul de a spune ce gandesc”.
Acordarea autonomiei copiilor nu se refera la anularea regulilor. Sa iti inveti copilul sa traverseze strada dupa ce se asigura nu va avea acelasi impact asupra lui ca impunerea unui mod de viata, unui fel de a gandi, de a se juca. „De multe ori, parintii considera ca asta trebuie facut pentru a-si educa copiii, dar studiile arata cu nu aceasta este metoda potrivita. Acordati-le copiilor un nivel de independenta, adecvat varstei, pentru a putea fi siguri ca vor lua decizii responsabile, in conditii de siguranta. Majoritatea deciziilor pe care le vor lua vor fi inteligente, potrivite, daca au fost invatati despre responsabilitate si consecinte”, sustine Ispa.
Un bun mod de a pune-o in practica este sa va angajati in discutii diverse cu cei mici si sa le oferiti sansa sa-si spuna parerea despre subiect. Cand le interziceti copiilor ceva, explicati-le care este motivul care sta in spatele deciziei dumneavoastre, in loc sa spuneti: „Pentru ca asa zic eu!”