Faina alba de grau nu este deloc prietenoasa nici cu silueta si nici cu sanatatea. Dupa prelucrarea graului, nutrientii sunt
eliminati cu totul, iar produsele si mancarurile la care folosesti acest tip de faina sunt pline de calorii goale, care se
depun imediat pe solduri si in jurul abdomenului. Un alt aspect de luat in seama este ca dupa prelucrare poate contine si
cantitati mari de zahar rafinat care aduc kilograme in plus si probleme cu glicemia.
Exista multe alternative sanatoase la faina alba de grau, dar nimic nu se compara cu beneficiile aduse de hrisca. Hrisca
este confundata cu o cereala din cauza aspectului, dar de fapt este o samanta. De asta este atat de sanatoasa, plina de
nutrienti si nu contine gluten sau grasimi de proasta calitate. Daca stii ca esti o persoana cu oscilatii de greutate poti
consuma fara probleme hrisca ca atare sau in diverse combinatii.
Poate fi considerata un superaliment alaturi de iarba de grau, orz, semintele de chia si quinoa si este pacat sa nu
beneficiezi si tu de calitatile sale nutritionale. Din pacate, in Romania nu este atat de cunoscuta precum este in Ucraina,
Rusia si in altte tari. O singura zona este mai familiara cu hrisca si anume Bucovina si asta pentru ca este folosita la
prepararea unor sarmale cu adevarat inedite.
Nu putem obtine un tip de faina fara prelucrare, iar acest lucru este clar pentru toata lumea. Diferenta se face la modul
cum este realizata prelucrarea. Am specificat in randurile anterioare ca faina alba de grau nu se obtine tocmai in cel mai
sanatos mod, dar faina din hrisca da. Prelucrarea se face pe o moara traditionala cu pietre si nu pe moara industriala si
nu la temperaturi de 80 de grade ca sa se piarda toti nutrientii.
Hrisca in stare solida cat si pulbere (faina) contine aproape toti nutrientii necesari organismului si nu intamplator este
considerata aliat de nadejne in procesul de slabire si un adevarat medicament pentru cele mai comune si grave boli ale
societatii. Printre nutrienti se numara: Aproape toate vitaminele; Aproape toate mineralele (mai cu seama magneziu,
zinc, fier, potasiu si fosfor); Grasimi de calitate si nu prelucrate; Proteine vegetale de calitate (te ajuta sa inlocuiesti
proteinele de origine animala); Antioxidanti puternici precum lizina, arginina, histidina si altii; Enzime de buna calitate.
Poti folosi acest tip de faina la ingrosarea sosurilor light, supe creme, deserturi raw vegane, produse de patiserie, clatite
si chiar la tocanite. Chiar daca are aceleasi utlizari ca si faina alba de grau, avanatajul este ca gustul oferit de hrisca este
rafinat si dulce.