De ce femeile sunt mai predispuse la varice si cum le pot preveni

0
63

Varicele complica din ce în ce mai mult stilul de viata, în conditiile în care aproximativ 30% din populatie si 60% dintre femeile din Romania prezinta la momentul actual manifestarile acestei boli, conform studiilor de specialitate.

Primele semne ale afectiunii pot aparea la varste destul de fragede, însa la persoanele de sex feminin acestea au o incidenta mai mare dupa varsta de 30 de ani. Stilul de viata haotic, dar si interesul scazut acordat propriei sanatati în favoarea altor preocupari, determina aparitia varicelor, care netratate la timp pot conduce la complicatii severe.

Se pare ca femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasa, fata de barbati, estimandu-se ca dintre persoanele cu varsta de pana la 30 de ani care au varice aproximativ 80% sunt femei, în vreme afectiunea se regaseste în proportie de numai 20% în randul barbatilor.

Remedii cu rosii pentru tratarea varicelor

Simptome si cauze
Disconfortul la nivelul gambelor, senzatia de greutate, senzatia de arsura, de picioare umflate, venele dureroase si inestetice sunt primele semne care anunta adesea aparitia varicelor la nivelul picioarelor. Daca la femei simptomele apar mai mult dupa perioada maternitatii, abia dupa 30 de ani, si se întampla rar ca ele sa se dezvolte mai timpuriu de atat, la barbati varicele sunt mai frecvente abia dupa varsta de 40 de ani.

Printre principalele cauze ale aparitiei varicelor se afla suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare, dar si lipsa acuta de miscare, sedentarismul, greutatea peste limita normala, constipatia cronica, sarcinile repetate (în acest caz riscul creste odata cu numarul de sarcini duse la termen) si factorii ereditari (riscul relativ este de 2:1 daca unul dintre parinti prezinta varice si de 3:1 daca ambii parinti au varice).

Varicele apar atunci cand, odata cu cresterea în varsta, venele îsi pierd din elasticitate iar capacitatea lor de a se contracta si de a permite sangelui sa circule în sens unidirectional scade din ce în ce mai mult. În felul acesta venele se dilata, se umfla si se inflameaza, formand ceea ce numim varice, adica dilatatii patologice ale venelor care apartin sistemului venos.

În perioada sarcinii, pe langa presiunea exercitata de fat asupra regiunii abdominale si pelvine si care îngreuneaza întoarcerea venoasa, femeile au parte de schimbari hormonale majore si astfel presiunea de la nivelul venelor poate creste, ceea ce poate declansa dezvoltarea varicelor.

Tratamentul sau preventia venelor varicoase ?
Multe persoane care sufera de varice sunt reticente în ceea ce priveste posibilitatea unei interventii chirurgicale, pentru ca, singura, fara alte mijloace terapeutice asociate, aceasta metoda nu ofera siguranta unei proceduri medicale prin care varicele sa dispara complet si sa nu mai apara peste un anumit timp.

Bineînteles ca este întotdeauna de preferat prevenirea aparitiei varicelor prin stimularea circulatiei venoase cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si sanatoase, bazate pe cantitati mari de fibre si antioxidanti naturali, care împreuna cu exercitiile fizice practicate în mod regulat ajuta la protejarea si mentinerea elasticitatii venelor.

Pe de alta parte, alimente precum lactatele, zaharul si alcoolul trebuie evitate pentru ca pot duce la dilatarea vaselor de sange si favorizarea aparitiei varicelor.

Scapa de varice doar cu acest exercitiu simplu!

Obiceiuri nocive care duc la aparitia varicelor
Exista o serie de obiceiuri zilnice care provoaca mai mult rau decat bine, cu toate ca de multe ori nu suntem constienti de riscurile la care ne expunem singuri. Este vorba de purtarea hainelor prea stramte, ciorapilor mult prea stransi pe picior si sosetele care blocheaza circulatia si produc inflamarea venelor si aparitia varicelor. Acestia pot fi înlocuiti cu ciorapii de compresie care ajuta la dilatarea pereteului venos, asigurand o presiune usoara, dupa cum sfatuiesc specialistii site-ului 
Purtarea zilnica a tocurilor înalte este un alt obicei daunator pentru sanatatea picioarelor, în conditiile în care muschii gambelor nu mai pot pompa sange spre venele membrelor inferioare. Se recomanda alternarea purtarii tocurilor mai înalte de 2 cm cu cele mai mici, care permit contractarea muschiilor gambelor.

Vizita la medic la aparitia varicelor
La aparitia simptomelor specifice bolii venoase cronice (senzatie de arsura sau de gareutate a gambei, senzatie de durere la nivelul gambei), cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenta bolii si a încerca stoparea la timp a evolutiei acesteia. Specialistii pot diagnostica boala venoasa cronica prin examinarea persoanei si intervievarea acesteia cu privire la manifestarile deranjante, urmand apoi sa recomande tratamentul adecvat în functie de natura problemei si stadiul de dezvoltare în care se afla.