Tiroida este o glanda situata in regiunea gatului, fiind formata din doi lobi uniti printr-un istm. Tiroida secreta doi hormoni: T4 sau tiroxina si T3 sau triiodotironina. Hipertiroidia este un sindrom clinic cauzat de sinteza excesiva de hormoni la nivelul glandei. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata la baza gatului, sub marul lui Adam. in mod normal, tiroida cantareste 30 de grame, avand, in ciuda greutatii mici, o influenta imensa asupra organismului. Hormonii tiroidieni controleaza metabolismul, influenteaza ritmul cardiac, controleaza nivelul colesterolului, rezistenta oaselor, digestia si tonusul muscular. Persoanele care prezinta exces de hormoni tiroidieni au toate functiile organismului accentuate.
Cauzele principale ale hipertiroidismului sunt: boala Basedow-Graves (70-80% din cazuri), adenomul toxic tiroidian, nodulii tiroidieni (formatiuni crescute pe unul sau ambii lobi tiroidieni, care produc hormoni in exces), gusa toxica multinodulara si tiroiditele (apar cand organismul produce anticorpi care afecteaza tiroida, in urma unor infectii). Cauze mai rare ale hipertiroidismului: consumul de medicamente care contin cantitati mari de iod si tumorile tiroidiene.
Simptomele hipertiroidismului sunt scaderea in greutate (in ciuda ingestiei de alimente in cantitati normale sau chiar mai mari decat in mod obisnuit), senzatie de sufocare, caderea parului, par foarte fin sau moale, activitatea intestinala crescuta (flatulente si balonari frecvente), tremuraturi ale mainilor, agitatie, slabiciune, oboseala. Pulsul devine accelerat, de pana la 200 de batai pe minut, privirea fixa. Apar disfunctii sexuale: diminuarea sau lipsa menstruatiei in cazul femeilor si ginecomastie (marirea sanilor) in cazul barbatilor. Cei care prezinta boala Basedow-Graves au deseori o simptomatologie mai pronuntata: gusa nedureroasa si moale, unghii groase, exoftalmie (ochi bulbucati si inrositi), mixedem (pielea de culoare rosie, ingrosata).
Netratat, hipertiroidismul poate conduce la scaderea pronuntata in greutate, aparitia unor afectiuni cardiace: tahicardia, insuficienta cardiaca sau fibrilatia atriala si la tulburari de mineralizare ale oaselor care pot duce la aparitia osteoporozei. Exista trei tipuri de tratament impotriva hipertiroidismului: medicamentele antitiroidiene, tratamentul cu iod radioactiv si indepartarea chirurgicala a glandei. Medicamentele antitiroidiene se folosesc in cazul persoanelor cu boala Basedow-Graves sau cu gusa toxica multinodulara. Cu ajutorul acestei terapii, tiroida este impiedicata sa mai secrete hormoni. La intreruperea tratamentului, boala revine, acesta fiind principalul neajuns.
Tratamentul cu iod radioactiv este cel mai frecvent folosit in cazul hipertiroidismului. Celulele glandei tiroide sunt singurele din organism care au capacitatea de a absorbi iodul, si acestea absorbind iodul radioactiv sunt distruse. Terapia cu iod radioactiv poate fi urmata o luna sau doua, majoritatea pacientilor cu hipertiroidie fiind vindecati in acest mod. Principalul efect nedorit il reprezinta slabirea activitatii glandei, putand aparea hipotiroidia.
Indepartarea chirurgicala a glandei tiroide poate fi partiala sau totala, nefiind prima optiune in cazul hipertiroidiei. De asemenea, ca si in cazul tratamentului cu iod radioactiv, principalul efect nedorit il poate constitui aparitia hipotiroidiei. in acest caz, se impune tratamentul cu levotiroxina, prin intermediul caruia cantitatea de hormoni tiroidieni este readusa intre limitele normale.