De ce iti apar mai multe cosuri iarna

0
73

Un motiv pentru care pielea ta tinde sa o ia razna cand este o temperatura scazuta afara poate fi sebumul, acel ulei pe care micile glande ale pielii il secreta. Sebumul te ajuta sa mentii pielea hidratata, dar o cantitate prea mare poate face celulele pielii sa ramana impreuna. Acest lucru poate duce la infundarea porilor si la agravarea acneei. 

Zona T a fetei, adica fruntea, nasul si barbia, contine mai multe dintre aceste glande producatoare de sebum decat aproape orice alta parte a corpului, motiv pentru care aceasta zona este predispusa la cosuri. Cu cat este mai uscat aerul, cu atat mai mult sebum va produce pielea ta. Iar o cantitate mare de sebum duce, dupa cum spuneam, la pori infundati si cosuri. Iarna tinde sa fie cel mai uscat sezon al anului, asa ca si persoanele care au de obicei fata curata pot observa mai multe probleme decat de obicei, noteaza eva.ro. 

Pentru persoanele cu acnee, si inflamatia este o problema. Frigul si deshidratarea care vin odata cu temperaturile scazute pot cauza inflamatie, unul dintre principalii factori patogeni pentru formarea acneei. Acest lucru nu este valabil pentru toata lumea. Unele persoane se chinuie mai mult in conditiile din timpul verii decat in cele uscate din timpul iernii. Dar expunerea la aerul rece si uscat este unul dintre multele declansatoare care pot dauna barierei pielii si cauza aparitia inflamatiei, deja o problema pentru pacientii cu acnee. Prin urmare, sunt provocate si eruptii.

Conditiile din timpul ierii pot prezenta si unele provocari suplimentare. Exista dovezi ca expunerea la lumina ultravioleta are un efect asupra productiei diferitelor tipuri de celule imune, precum si asupra populatiei de bacterii ce traieste pe suprafata pielii.
in timpul iernii, cand expunerea la lumina UV tinde sa fie mai redusa, modificarile bacteriene si imunitare pot determina aparitia acneei mai des. 

socul termic al temperaturilor reci poate agrava acneea. Expunerea la frig este o forma de stres fizic. Pentru orice persoana care sufera de o boala inflamatorie cronica a pielii, incluse fiind acneea, eczemele, rozaceea si altele, stresul stimuleaza acea inflamatie. Mai ales la inceputul sezonului rece, cand corpul tau nu este inca obisnuit cu temperaturile scazute si nu a facut tranzitia de la caldura, aparitia acneei poate fi mai intensa. (A.M.)