Secreția urechii, sau otoree, se referă la secrețiile provenite din interiorul urechii. De cele mai multe ori, urechea secretă cerumen, format din uleiuri naturale produse de organism, care împiedică accesul în ureche a prafului, bacteriilor și a altor corpuri străine.
Există, însă, afecțiuni ale urechii, precum timpanul spart, care pot cauza apariția altor secreții, printre care și sângerarea. Orice altă secreție în afară de cerumen poate fi un semn că urechea a suferit o leziune sau o infecție și necesită îngrijire medicală, potrivit doc.ro.
Cauze și simptome
Așadar, principalele cauze ale secrețiilor neobișnuite ale urechii sunt legate fie de o leziune, fie de o infecție. Una dintre cele mai des întâlnite cauze este otita medie sau infecția urechii medii. Otita se produce în urma unei infecții bacteriene sau virale, care ajunge în perimentrul urechii medii și afectează osiculele – cele 3 oase de mici dimensiuni, din spatele timpanului, care sunt esențiale pentru buna funcționare a auzului.
Infecțiile din urechea medie
Infecțiile din urechea medie pot duce la acumularea de fluide în spatele timpanului, care pot ajunge să penetreze timpanul și, astfel, genera secreții la nivelul urechii. Principalele simptome ale otitei medii includ: dureri scurte sau îndelungate în interiorul urechii, senzație de ureche înfundată, secreții, stare de greață și scăderea puterii de auz.
Otita externă
O altă formă de otită, cea externă, cunoscută și ca otita înotătorului, apare atunci când canalul urechii este infectat cu o bacterie sau fungi, în urma expunerii îndelungate la umezeală excesivă. Acest lucru duce la lezarea pielii de pe pereții canalului urechii și permite accesul bacteriilor sau al fungilor în interiorul său.
Otita externă se poate produce și în urma unei iritații sau eczeme a pielii de la nivelul urechii sau atunci când introduci un obiect străin în ureche. De altfel, orice leziune a canalului urechii vine cu riscul de infecție.
Simptomele otitei externe include durerea intensă la nivelul urechii, roșeață și inflamație și pierderea auzului. Traumatismele și leziunile la nivelul canalului urechii pot, de asemenea, produce secreții. Canalul urechii este cel mai des afectat de penetrarea sa în profunzime cu bețișoarele de curățare a urechilor.
Creșterea presiunii la nivelul urechilor
De asemenea, creșterea presiunii la nivelul urechilor poate duce la traumatisme ale canalului urechii, de exemplu – în timpul zborurilor sau a scufundărilor. Aceste activități vin și cu riscul lezionării timpanului. Traumatismele acustice (expunerea la zgomote puternice) pot, în egală măsură, afecta canalul urechii și timpanul. Simptomele acestui tip de traumatisme includ secrețiile, durerile de cap, dureri pronunțate ale urechii și scăderea puterii auzului sau pierderea temporară a acestuia.
Tratament secreții urechi
Tratamentul secrețiilor urechii depinde de cauze. În anumite situații, nu este nevoie de tratament, chiar și în cazul unei infecții. Medicul îți poate recomanda o perioadă de așteptare, pentru a vedea dacă infecția se retrage de la sine. Această perioadă de timp poate însemna până la 2 săptămâni, în care se pot administra analgezice pentru managementul durerii.
Dacă febra este un simptom al infecției, medicul îți poate prescrie antibiotice sub formă de picături de urechi sau tablete orale. În majoritatea cazurilor de traumatism al urechii, nu este nevoie de tratament. Dacă timpanul a fost afectat, fără a se recupera de la sine, medicul îți poate recomanda un bandaj special care se aplică pe ureche, pentru a accelera vindecarea timpanului. În cazuri mai grave, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală.
În ceea ce privește tratamentul otitei, cel mai adesea se recurge la antibiotice, pentru oprirea răspândirii infecției, însoțite de medicamente antiinflamatorii sau analgezice, pentru controlul durerii.
Prevenție secreții ureche
Pentru a evita infecțiile urechii, este important să păstrezi distanța față de persoane cu asemenea afecțiuni, deoarece acestea sunt transmisibile. De asemenea, evită curățarea interiorului urechii cu obiecte de igienă invazive, precum bețișoarele de urechi. Acestea sunt destinate curățării pavilionului urechii. Zgomotele puternice sunt, de asemenea, de evitat. Dacă urmează să mergi la o petrecere cu muzică puternică sau la un concert, este recomandat să folosești dopuri de urechi, care previn afectarea timpanului.
Nu în ultimul rând, otita externă poate fi prevenită prin uscarea temeinică a urechilor după înot sau după expunerea urechilor la umiditate excesivă. Dacă practici înotul frecvent, poți folosi picături de urechi speciale pentru prevenția otitei externe, care se eliberează fără prescripție medicală în orice farmacie.