De ce ne comportam altfel cand ne indragostim

0
63

Dragostea ne poate schimba radical, dar nu intotdeauna intr-un sens pozitiv. Daca unii dintre noi se incarca cu o enegie aparte atunci cand iubesc, altii devin agresivi si incep sa ii minta pe cei din jur.

“Starea de indragosteala este o stare modificata de constiinta. In momentul acela, obiectul indragostirii noastre devine unul central. Ea se poate manifesta diferit la fiecare dintre noi. In general, atunci ne comportam ca niste oameni bolnavi de dragoste, toata fiinta noastra este acaparata de ganduri asociate persoanei de care ne-am indragostit”, spune psihoterapeutul Jeni Chiriac pentru Gandul.

Starea de indragosteala nu este una fericita pentru toata lumea. “Incep cautarile, intrebarile, pentru unii este Rai, pentru altii este Iad. Se deschide o cutie a Pandorei, partea de emotie: simtim, traim si atunci putem sa incercam stari placute, ca starea de adulatie, atractie, simpatie, dar si frica, oscilatie, acele dusuri reci emotionale, resentimente, invidie, teama. Starea de indragosteala poate fi sabotata de prima lectie de dragoste pe care am primit-o in viata noastra, cea de la parintii nostri”, adauga psihoterapeutul.

In functie de atasamentul pe care l-am dezvoltat in relatie cu ei, noi suntem deschisi in a ne bucura de starea de indragosteala sau a ne tortura.  “Prin urmare, nu este neaparat ceva pozitiv, asta daca ne gandim la anumite experiente, insa indragosteala este o modalitate interesanta de a ne descoperi si a ne rezolva anumite probleme, pentru ca ne da o energie aparte, care poate fi fructificata.

Multi dintre noi ne centram mai mult pe obiectul indragostirii si mai putin pe noi, incepem sa- i mintim pe cei din jur, pentru ca suntem bolnavi din dragoste. Daca suntem la scoala, nu mai avem chef de invatat, nu mai avem chef de serviciu, vrem doar sa petrecem timp cu persoana respectiva, sa impartasim. E o frenezie, unii radiaza, dorm mai putin, altii au insomnii, momente interminabile de chin, incertitudini, devin agasanti, agresivi, putem sa devenim niste mici stalkeri”, subliniaza psihoterapeutul Jeni Chiriac.

Dragostea nu are o explicatie, este un amestec de atractie sexuala, simpatie, afinitate fata de persoana respectiva.  “Instinctele preiau controlul si eu nu mai pot sa spun de ce imi place. Sunt persoane care constientizeaza criterile dupa care isi aleg o partenera si, inainte de a fi existat starea de indragosteala, a existat o alegere. Altii ajung aici pe nesimtite, nu isi dau seama de comportamentul persoanei, dar se simt indragostite”, subliniaza psihoterapeutul.

Starea de indragosteala poate fi asociata cu starile duse la extrema, care atrag reactii si gesturi nebunesti. “Unii oameni folosesc aceste gesturi ca niste indicatori ai relatiei, iar atunci cand ele nu mai sunt au sentimentul ca relatia s-a dus, ceea ce poate fi un punct de plecare fals, pentru ca nu putem diagnostica asa o legatura. Prin urmare, cand facem astfel de gesturi, este bine sa ne gandim daca avem si starea necesara pentru a continua. Viata ne arata ca, daca sunt norocosi, doi oameni se pot trezi in acelasi timp dintr-o relatie, dar, de cele mai multe ori, se trezesc pe rand, iar atunci unul dintre ei ramane cu gustul amar al unei pierderi, cu acel ceva care a fost frumos, dar acum nu mai este. Astfel, apare insatisfatia in relatia de cuplu. Atunci te angajezi la un drum lung de compromisuri, care se poate intoarce impotriva ta, pentru ca ramai axat pe pierdere, nu pe solutii”, concluzioneaza psihoterapeutul.