Desi reprezinta meniul ideal pentru multi dintre noi, mancarurile traditionale romanesti “ne pot ajuta” sa pierdem lupta cu kilogramele sau ne pot Ingreuna digestia. Medicul Anda Avramescu spune pentru Gandul de ce, uneori, ne pot face mai mult rau decat bine.
Ciolan afumat cu fasole. “Spre deosebire de iahnie, fasolea batuta are un indice glicemic mai ridicat, prin distrugerea bobului de fasole, adica este mai dulce. Nu e recomandat sa asociati fasolea batuta cu carne, atunci cand doriti sa scadeti In greutate, ci cu legume crude sau gatite. Ciolanul afumat cu fasole nu reprezinta o combinatie buna din punct de vedere nutritional, prin asocierea dintre carbohidrati si grasime animala. Acest fel de mancare are o densitate calorica crescuta, In plus este dificil de digerat.
Ba mai mult, cotletul si ceafa de porc contin multa grasime animala de tip aterogen, adica nerecomandata celor cu afectiuni cardiovasculare”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gandul.
Snitelele, chiftelele prajite. “In general, produsele “pane” au un continut ridicat de grasimi nesanatoase (grasimi de tip saturat, mai ales daca sunt din carne de porc, grasimi care prin prajire devin si mai periculoase pentru circulatie (grasimi de tip trans). Prin continutul ridicat de grasimi aceste produse aduc si un aport crescut de calorii. Grasimile trans sunt In plus si grasimi aterogene, cat si cancerigene’’, spune Anda Avramescu.
Micii. “Sunt preparate traditionale din carne tocata (porc, vita) maturate cu supa de oase, cu adaos de grasime si condimente, de afanatori ( bicarbonat de sodiu) si de conservanti ( tip nitriti). Au un continut ridicat de grasimi saturate (aterogene), iar asocierea lor cu painea, alcoolul, Ingreuneaza digestia. Pot contine si multa sare, fiind nerecomandate celor care sufera de hipertensiune”, afirma Anda Avramescu.
Ciorba de perisoare. “Contine carne tocata asociata cu albus de ou, orez, amidon, de asemenea, combinatii indigeste”, mai spune Anda Avramescu pentru Gandul.
Supa de gaina (pasare). “Mai ales din carne crescuta organic, din pasare de curte, este un preparat chiar fortifiant pentru organism. Nu se recomanda asocierea cu taitei sau galuste, care contin amidon si mult ou, ci este de preferata asocierea cu legume, la care se adauga condimente naturale: piper, cimbru, patrunjel, chimion, tarhon’’, precizeaza nutritionistul pentru sursa citata.
Ciorba de burta. “Contine proteine cu valoare biologica scazuta si multe grasimi saturate. Asezonarea ei cu smantana creste densitatea calorica si afecteaza digestia. Nu se recomanda celor care sufera de guta, dar nici celor supraponderali. Este de evitat, chiar daca se spune ca e buna dupa un chef”, spune medicul Anda Avramescu.
Cozonacul. “Este un dulce concentrat, dar si indigest prin combinatia dintre fainos, zahar cu grasimi de tipul untului, margarinei, galbenusurilor. Pentru ca are o densitate calorica ridicata, nu e indicat sa se consume mai mult de o felie pe zi”, subliniaza Anda Avramescu.