Carbohidratii sunt combinatii de zahar, care au ca rezultat secretia de insulina, componenta principala a cresterii in greutate, a colesterolului ridicat, a hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat. Glucoza provoaca o crestere imediata a insulinei, in timp ce fructoza (zahar natural) provoaca o eliberare intarziata a insulinei, deoarece zaharul natual este ambalat cu fibre, apa, antioxidanti, vitamine, minerale si alti nutrienti. Prin urmare, cand verifici continutul total de carbohidrati din alimente, trebuie sa acorzi atentie fibrelor solubile, deoarece acestea vor diminua efectul de insulina prin intarzierea absortiei de zahar.
Zaharul recomandat vs zaharul de evitat. Zaharul natural este cel pe care il poti consuma fara a te ingrasa, acesta fiind zaharul care exista deja in compozitia alimentelor, cum ar fi laptele si fructele. Zaharul care ar trebui evitat este acela pe care il adaugi in timpul procesarii, gatitului sau prepararii alimentelor.
Surse de zahar pe care le poti include linistita in dieta ta
• Produsele lactate precum laptele si iaurtul grecesc contin lactoza, care este fabricata din glucoza si galactoza. De asemenea, produsele lactate contin proteine si o varietate de vitamine si minerale care ajuta la o procesare mai lenta a zaharului.
• Fructele contin fructoza, dar fibra pe care o imbraca incetineste absorbtia zaharului.Acestea contin, de asemenea, vitamine si minerale, ceea ce inseamna ca ar trebui sa adaugi fructe dietei tale.
• Anumite legume si legume radacinoase – cum ar fi morcovii, sfecla, cartofii dulci, cartofii, gemurile si pasmanii – contin, de asemenea, zahar natural. Dar, ca si fructele, au o valoare nutritionala mai mare decat alimentele cu zahar adaugat.
Separarea zaharurilor naturale de alimentele procesate care sunt ambalate cu zahar adaugat (si anume sirop de porumb cu fructoza si zaharoza) te pot ajuta sa te simti mai bine si sa va imbunatatiti sanatatea. sursa: elle.ro