De ce oamenii consuma usturoiul, dar nu apreciaza deloc respiratia cauzata de acesta?

0
66

Usturoiul este consumat de catre oameni de peste 5.000 de ani, fiind parte a multor culturi gastronomice de pe glob. Omenirea are o istorie indelungata a consumului acestei plante, fie ca vorbim de paste, friptura sau, in unele cazuri excentrice, chiar in deserturi. Totusi, acest apetit pentru usturoi pare ca vine la pachet cu o respiratie urat mirositoare. 

Care este cauza acestei respiratii urat mirositoare? Dr. Sheryl Barringer, directoarea departamentului de stiinte si tehnologie a Universitatii din Ohio, citata de catre Live Science, explica ca acest miros neplacut se datoreaza unor compusi organici ai sulfului. Acestia fiind cauza mirosului distinctiv neplacut.

Faptul ca atunci cand mirosim usturoiul proaspat taiat sau preparat si vrem sa il consumam se datoreaza beneficiilor pentru sanatate asociate lui. Consumului de usturoi ii sunt asociate, conform unor studii, o presiune arteriala mai buna sau chiar efecte anti-microbiene. Astfel, nevoia de usturoi poate fi explicata ca fiind un reflex automat al corpului nostru de a ne bucura de aceste beneficii, explica dr. Wilfredo Colón, director al departamentului de chimie al Institutului Politehnic Renesselaer, New York, noteaza adevarul.ro.

Mirosurile neplacute provin din resturile de mancare care se descompun in cavitatea bucala. In cazul usturoiului, mirosul provine din descompunerea usturoiului de catre sucurile gastrice, acestea eliberand sulfidele, vitamine si minerale. De asemenea, in acelasi proces, este eliberata si sulfura de metil alil, o molecula care traverseaza membranele celulare si este responsabila de mirosul specific.