De ce oamenii dorm in cicluri de opt ore?

0
72

Este binecunoscuta credinta conform careia oamenii au nevoie de opt ore de odihna. Insa, in trecut, programul in care omenirea se odihnea era mult mai diferit. Desi in istorie este regasit faptul ca oamenii se odihneau opt ore, acestia nu au realizat acest lucru continuu, ci in reprize de cate patru ore, informeaza descopera.ro, care citeaza History.
 
Conform istoricului Roger Ekirch, in trecut, oamenii adormeau dupa lasarea intunericului, dormeau pentru patru ore, se trezeau, stateau o perioada si apoi se culcau la loc. Scriitori precum Titus Livius, Plutarh si Homer au avut referinte in operele lor privind modul in care oamenii se odihneau in trecut. Insa tiparul ''odihnei bifazice'' nu a rezistat in perioada moderna.
 
Dupa aparitia iluminarii artificiale, noaptea a devenit un moment mult mai prietenos. Din 1700, 15 tari europene au introdus taxe pentru iluminatul stradal, fiind astfel mult mai sigur si comod sa te poti deplasa si pe timp de noapte. In Romania, cat si in Europa, primul oras cu iluminat stradal a fost Timisoara. Astfel s-a intarit ideea unei singure etape de somn, in special in orasele cu o industrie cresuta. Din acel moment si programul scolar a devenit standard, iar din 1820, in manualele scolare, erau texte ce ii indemnau pe elevi sa se odihneasca pe parcursul unei singure etape, in timpul noptii.