De ce omul este mereu ingrijorat de cate ceva?

0
75

O echipa de cercetatori de la Harvard, condusa de David Levari, si-a propus sa raspunda la aceasta intrebare, aducand voluntari in laborator pentru a realiza o sarcina simpla. A iesit la iveala ca este vorba despre o judecata inconsecventa si relativa a oamenilor in ceea ce priveste mediul extern.

Participantii au privit o serie de fete generate pe computer si au decis care dintre ele par amenintatoare. Fetele au fost realizate cu atentie pentru a se afla pe un spectru de la foarte intimidant la foarte inofensiv, relateaza descopera.ro, care citeaza The Conversation. Pe masura ce li se aratau infatisari din ce in ce mai putin amenintatoare, s-a observat ca definitia acestui termen s-a schimbat, incluzand o varietate mai mare de fete. Cu alte cuvinte, atunci cand s-au terminat fetele amenintatoare, voluntarii au inceput sa defineasca in acest mod fetele pe care obisnuiau sa le defineasca drept inofensive.

In loc de a fi o categorie consecventa, „amenintarea” depinde de cat de multe pericole au fost vazute recent. Mai mult decat atat, acest tip de inconsecventa nu se limiteaza doar la amenintari. Intr-un experiment si mai simplu, cercetatorii au rugat oamenii sa catalogheze puncte in functie de culoare: albastru sau violet. S-a observat ca atunci cand punctele albastre deveneau rare, oamenii au inceput sa spuna ca punctele cu o nuanta slaba de violet sunt albastre. Un al treilea experiment in care participantii au citit studii stiintifice pentru a le clasifica drept morale sau imorale a scos la iveala aceeasi inconsecventa. Si in acest caz, judecata a fost in functie de mediu si context.

Expertii sustin ca acest tip de comportament vine ca urmare a faptului ca creierului nostru ii place sa faca comparatii; comparam ce este in fata noastra cu cel mai recent si apropiat context. Exista si un motiv – compararile intr-un context restrans necesita mai putina energie decat o analiza de ansamblu a situatiei. Creierele umane au evoluat pentru a folosi astfel de comparatii restranse pentru ca acestea ofera suficiente informatii pentru a ne descurca in mediul inconjurator.