De ce ranile se vindeca mai rapid ziua decat noaptea

0
49

Parintii si bunicii ne spuneau mereu cand eram mici si bolnavi sau raniti sa dormim, pentru ca somnul are rolul de a ne ajuta sa ne „reparam”.

Cu toate astea, studiile recente arata ca, atunci cand vine vorba de vindecarea ranilor, corpurile noastre se vindeca mult mai rapid daca acestea apar in timpul zilei decat in timpul noptii. Motivul? Ritmul nostru circadian afecteaza felul in care functioneaza celulele corpului.

Daca pana acum se credea ca ritmul circadian era controlat doar de „ceasul cel mare” din hipotalamus, oamenii de stiinta suspecteaza ca acest ceas biologic se extinde mai departe, la celulele din corp. Astfel, momentul din zi in care te-ai ranit are un efect direct asupra rapiditatii cu care te vei vindeca.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetatorii de la Cambridge University au analizat in 2017 felul in care celulele pielii raspund diferit, in functie de momentul zilei. Cand ne ranim, aceste celulele fibroblaste se duc la zona afectata si restaureaza proteinele, pentru a reface tesutul. Totusi, eficienta fibroblastelor depinde de o proteina – mai exact, actina. Cand in corp nu exista suficienta actina, mobilitatea fibroblastelor scade. Nivelul de actina depinde insa de ritmul circadian.

Oamenii de stiinta au facut experimente atat pe culturi de fibroblaste crescute in vase de laborator, cat si pe soareci. Ambele au aratat ca ranile se vindeca mai lent in conditii nocturne, din cauza vitezei diferite de raspuns din partea fibroblastelor.

„Vedem in mod constant o diferenta dubla in viteza de vindecare a ranilor intre ziua si noaptea percepute de ceasul biologic„, a explicat biologul John O’Neill, autor senior al studiului. „Atat in celule, cat si in soareci, putem reseta raspunsul de vindecare prin a pacali celulele sa creada ca este alta perioada din zi – de exemplu, prin aprinderea luminilor noaptea si oprirea lor ziua in diferite momente ale zilei in cazul soarecilor, sau folosind medicamente care altereaza ceasul biologic in cazul celulelor de laborator”.

Motivul pentru care ne vindecam mai repede ziua nu este stiut, dar cercetatorii cred ca ar putea fi un rezultat al procesului de evolutie. Astfel, ranile noastre se vindeca mai repede ziua pentru ca in acea perioada este cel mai probabil sa fim activi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.