Vesti extrem de proaste pentru cei care platesc rate sau chirii in euro si nu numai. Cursul valutar a trecut de 4,75 de lei, pentru un euro, la cotatia oficiala dupa o saptamana de recorduri negative.
Analistii sustin ca deprecierea masiva a monedei noastre vine din cauza lipsei de incredere a investitorilor in Romania. Dupa modificarile fiscale majore, de la finalul anului trecut, acestia isi retrag acum valuta. Potrivit prognozei analistilor financiari, leul va continua sa piarda, iar in curand, vor incepe scumpirile.
La casele de schimb valutar ajung din ce in ce mai putini clienti in ultima saptamana. Oamenii nu le mai trec pragul dupa ce cursul a sarit pragul psihologic de 4,7, iar la o casa e de aproape de 4,8 lei pentru un euro la vanzare.
Client: “E prima data cand vin sa schimb pe pretul asta, e destul de sus. E ok pentur cei care vand, pentru cei care cumpara e mai greu.”
Cei care sunt nevoiti sa schimbe lei in euro, strang din dinti sau fac haz de necaz.
Client: ”In conditiile in care imi trebuie sa plec, n-am cu ce sa platesc acolo decat cu euro.”
Client: “Am un imprumut de 23.000 de euro si intr-adevar acum eu daca muncesc pe un salariu in lei va dati seama ca ma afecteaza. Acum eu trebuie sa schimb la cursul zilei respective si pe urma sa platesc rata.”
Cand leul este slab, pierd cei care au venituri in lei si cheltuieli in euro. Cine vrea sa isi ia o masina de 10.000 de euro de exemplu, fata de anul trecut diferenta de curs inseamna o pierdere de peste 460 de lei. La fel, cine vrea sa isi ia o casa de 50.000 de euro pierde fata de cursul de anul trecut peste 2300 de lei. O sa apara scumpiri la produsele pe care le importam – si importam cam 70% din tot ce consumam spun analistii.
Alexandra Smedoiu, vicepresedinte Asociatia Analistilor Financiari: “Cred ca anul acesta vom avea iarasi o inflatie mai ridicata decat nivelul de 2% tintit. Tocmai pentru ca avem aceste cresteri de taxe in telecom, in energie, care se vor propaga in economie. Acesta a fost un prim semnal ca economia Romaniei va incetini. Investitorilor le este acum frica de risc, asta se intampla in acest moment. Se retrag fondurile in valuta din piata si piata se inunda cu lei, cursul se depreciaza. Aceasta este explicatia foarte simpla: pleaca euro din tara noastra si se duc spre alte tari, spre alte investitii.”
Specialistii mai spun ca Romania este acum intr-o criza de incredere, iar cursul va mai creste in umatoarele 6-12 luni.