Nimic nu se compară cu o baie fierbinte și relaxantă după o zi lungă de muncă. Puțini știu, însă, că băile fierbinți nu sunt doar nu remediu pentru minte, ci și pentru trup.
Majoritatea civilizațiilor antice practicau ritualuri de îmbăiere și credeau în puterile tămăduitoare ale imersiei în apă, de la greci și romani și până la popoarele asiatice. De exemplu, japonezii obișnuiau să practice un ritual de îmbăiere, asemănător cu cel al meditației de tip mindfulness, numit sento, prin care se curăța atât corpul, cât și sufletul.
Beneficiile băilor fierbinți pentru sănătate
Ritualul terapeutic al îmbăiatului presupune atât curățarea corpului de impuritățile de peste zi, dar și un prilej de relaxare, de eliberare de stres și de gândurile adunate peste zi. Potrivit specialiștilor, în acest proces, corpul eliberează endorfine, ca răspuns la starea de bine conferită de apa caldă, la fel ca atunci când stăm la plajă, în bătaia reconfortantă a soarelui. Mai mult, scufundarea în apă fierbinte poate fi atât relaxantă, cât și revigorantă, deoarece apa stimulează circulația sângelui în organism, potrivit doc.ro.
Un alt beneficiu al îmbăierii este îmbunătățirea respirației. Astfel, temperatura apei, împreună cu presiunea exercitată pe piept, pot stimula respirația și crește capacitatea pulmonară, precum și aportul de oxigen inhalat. De altminteri, tot mai multe cercetări sugerează că încălzirea pasivă, obținută prin petrecerea timpului în cadă, cu apă fierbinte, sau în saună, poate reduce riscul de atac de cord, îmbunătăți indicele glicemic și scădea tensiunea arterială.
Într-un studiu1 din 2017, echipa de cercetători a strâns date de la 14 participanți și a observat că îmbăiatul într-o cadă cu apă fierbinte, timp de o oră, consumă la fel de multe calorii (în jur de 140) ca o plimbare de 30 minute. Acest lucru se datorează capacității apei fierbinți de a stimula activitatea cardiovasculară, ceea ce solicită organismul la fel ca mersul pe jos. Oamenii de știință au descoperit și faptul că o baie fierbinte poate stimula un răspuns antiinflamator în organism și poate ajuta în reglarea glicemiei în sânge, ambele protejând corpul de boli și infecții.
În concluzie, o oră petrecută într-o baie fierbinte poate ajuta prin:
Reducerea riscului de atac de cord
Îmbunătățirea nivelului glicemiei în sânge
Îmbunătățirea circulației sanguine
Scăderea tensiunii arteriale
Arderea de calorii
Protejarea organismului de boli și infecții
Alături de toate aceste beneficii mai există un avantaj dovedit al băilor fierbinți, și anume atenuarea durerilor. Prin îmbunătățirea circulației sângelui și inducerea unei stări de bine, la nivel psihic, apa fierbinte poate ajuta în calmarea durerilor din diverse cauze.
Explicația stă în faptul că stresul provoacă contractarea mușchilor, iar apa fierbinte ajută în decontractarea acestora și, deci, în eliberarea de durere. Exercițiile de tip stretching sau simpla mișcare în apă ajută la atenuarea dinsconfortului și a tensiunii de la nivelul articulațiilor, mușchilor și oaselor.
Numeroase persoane cu boli cronice apelează la terapia cu apă fierbinte, care este atât accesibilă, cât și eficientă. Așadar, băile calde pot ameliora durerile, dar pot scădea și riscul de tulburări psihice, precum depresie și anxietate, asociate adesea cu afecțiunile de cursă lungă și durerile cronice.
Trucuri pentru o baie relaxantă
Acum că ai aflat toate beneficiile pe care o baie fierbinte ți le poate aduce, este timpul să te pregătești cu tot ce trebuie pentru o baie cât mai reconfortantă. Mai jos, regăsești câteva recomandări.
1. Stimulează circulația sângelui și obține o stare de bine cu săruri de baie
Sărurile de baie sunt un ingredient esențial pentru o baie perfectă. Experiența senzorială, creată de aromele specifice sărurilor de baie, alături de proprietățile curative, detoxifiante și stimulante pentru circulație, fac din acest produs simplu și accesibil un accesoriu de nelipsit pentru iubitorii de băi fierbinți. Dacă îți place să faci baie seara, înainte de culcare, optează pentru o sare de baie cu aromă de lavandă sau de mușețel, pentru a spori starea de relaxare și pentru un somn odihnitor. Sarea de baie ajută și la decontractarea musculară, deci o baie după un antrenament dificil este un remediu minunat.
2. Completează experiența senzorială cu spumă sau uleiuri de baie
Dacă preferi băile mai aromate, poți complete experiența cu un ulei parfumat de baie sau cu o spumă bogată. Uleiul îți va hidrata mai bine pielea, în timp ce spuma este strict pentru plăcerea ochilor și a senzației efervescente pe corp. Poți să folosești pe post de infuzie sau burete natural pentru exfoliere, un săculeț cu ceai verde și tărâțe de orez. Tărâțele de orez sunt bogate în acid ferulic, vitaminele A și E, având efecte hidratante, anti-îmbătrânire și hrănitoare, pe când ceaiul verde, are rol anti-oxidant, anti-îmbătrânire și anti-inflamator. Bucură-te, joacă-te și deconectează-te de tot, într-o oră care este numai a ta.
3. Un pahar de vin sau o cană de ceai cald te vor ajută să te deconectezi complet
Apa fierbinte și sarea de baie au proprietăți decongestionante și relaxante, dar nimeni nu spune că nu te poți ajuta și cu o băutură preferată, în acest timp acordat ție. O cană de ceai călduță îți poate accentua starea de relaxare și pregăti, astfel, pentru culcare, în timp ce un pahar de vin te poate deconecta în întregime. Ai grijă, însă, la cantitatea consumată, deoarece alcoolul crește temperatura corpului, iar apa fierbinte are aceeași acțiune, deci atenție să nu ți se facă rău.
4. Ascultă ceva plăcut
Fie că e vorba de muzică, un podcast sau, pur și simplu, radio, profită de aceste clipe pentru a asculta ceva plăcut urechilor. Nu uita că starea de relaxare sporește acuitatea mentală, deci poți asculta un podcast interesant, pentru care nu ai timp în cursul zilei, și ai, astfel, toate șansele să reții foarte bine informațiile transmise.
5. Ajustează lumina, dacă poți, pentru un ambient cât mai plăcut
Lumina puternică nu face casă bună cu o baie relaxantă. Dacă ai opțiunea de a ajusta intensitatea luminii din întrerupător, optează pentru o lumină cât mai difuză. Dacă nu, poți alege opțiuni mai creative, precum aprinderea mai multor lumânări în jurul căzii sau chiar a unei lămpi din sare de Himalaya.
6. În loc de gel de duș, optează pentru un scrub luxuriant de corp
Odată ce ai petrecut aproape o oră în cadă, poți profita de faptul că ai pielea bine înmuiată și, astfel, celulele moarte se pot desprinde mai ușor, ceea ce e ocazia perfectă pentru un scrub mecanic. Vei observa că pielea va răspunde mai bine, iar riscul de iritație va fi mult mai mic, deoarece scrubul se va topi mai ușor pe pielea fierbinte iar exfolierea va fi, astfel, înlesnită.
7. În loc de prosop, alege un halat de baie
Pentru a nu pierde din hidratarea obținută în urma îmbăierii, înfășoară-te într-un halat de baie din bumbac și stai în el 20 de minute de la ieșirea din cadă. Ulterior, poți aplica o cremă de corp și ești gata de culcare.
8. Pentru revigorare, poți încheia baia cu un duș rece
Dușurile alternative, sau scoțiene, sunt excelente pentru întărirea sistemului imunitar. Dacă, în loc de somn, te pregătești pentru o zi de muncă, poți încheia baia cu un duș rece scurt, care te va revigora instantaneu.