Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar uman devine mai puțin eficient în combaterea infecțiilor și mai puțin “cooperant” cu vaccinurile. În același timp, sistemul imunitar la vârstnici este asociat cu inflamație cronică, ceea ce crește riscul de afecțiuni.
Vestea bună este că prin exercițiu fizic regulat și o dietă echilibrată persoanele vârstnice își pot menține sistemul imunitar în condiții bune până la vârste foarte înaintate. În prezent, speranța de viață este înaintată, în comparație cu erele din trecut. Cu toate acestea, din punct de vedere al evoluției rasei umane, suntem adaptați pentru condiții de trai care nu corespund neapărat cu stilul de viață practicat actual.
Prin urmare, sistemul imunitar nu doar se slăbește pe măsură ce înaintăm în vârstă, ci se și dezechilibrează, scrie doc.ro. Acest fenomen afectează două ramuri ale sistemului imunitar, și anume imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă, ceea ce cauzează apariția imunosenescenței.
Imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă
Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor. Atunci când aceasta nu face față agenților străini, se instalează inflamația cronică și sistemică. Imunitatea adaptivă este responsabilă pentru memorarea și atacarea agenților patogeni, odată ce organismul a intrat deja în contact cu aceștia. Inflamația cronică este asociată cu aproape toate afecțiunile ce apar la bătrânețe, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul și demența. De asemenea, aceasta joacă un rol important în anumite afecțiuni autoimune care sunt mai prevalente la adulți, cum ar fi artrita reumatoidă.
Așadar, pierderea imunității adaptive, odată cu înaintarea în vârstă, îi face pe bătrâni mai susceptibili la infecții. În plus, o imunitate adaptivă slăbită la adulții vârstnici presupune un răspuns imun mai slab la vaccinare.