De ce se scumpeste benzina in 2019. Cu cat creste pretul la pompa

0
84

 

Pretul benzinei ar urma sa creasca cu 7-10 bani pe litru, in 2019, potrivit companiilor petroliere.

De la 1 ianuarie 2019, benzina comercializata pe piata din Romania va contine 8% biocarburant, fata de 4,5% pana acum, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Parlament in aceasta toamna, scrie Agerpres.

Acest lucru va duce la o scumpire la pompa de 7-10 bani pe litru, au declarat reprezentantii companiilor petroliere. Aceasta deoarece rafinariile vor fi obligate sa modifice reteta pentru fiecare tip de benzina.

Totodata, va fi obligatorie afisarea vizibila, in benzinarii, a unor anunturi care sa informeze soferii despre continutul de biocarburanti si urmatorul text de avertizare: "Atentie! Verificati compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastra cu acest amestec de carburant".

In primele zece luni ale anului 2018, pretul carburantilor din Romania a consemnat una dintre cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana (UE), depasind pragul psihologic de 6 lei pe litru, insa a incheiat anul sub 5,5 lei pe litru, dupa scaderea abrupta a cotatiilor petroliere.

Astfel, dupa cum arata datele postate pe portalul Oil Bulletin al Comisiei Europene (CE), benzina s-a scumpit cu 11,5% in primele noua luni ale anului, de la 1,12 euro pe litru, la 1,25 de euro pe litru. In acelasi timp, la nivel european, rata de crestere a fost de 8,5%. In Bulgaria, cresterea a fost de 10,3%, in Polonia, de 7,2%, iar in Ungaria, de 8,6%.

Situatia este similara si in cazul motorinei. Soferii din Romania au platit mai mult cu 11,1%, de la 1,14 euro pe litru, la 1,27 euro pe litru. La nivel mediu, in UE pretul a crescut cu 10,3%. In Bulgaria, scumpirile au fost de 10,4%, in Polonia, de 8,3%, iar, in Ungaria, de 8,6%.

Taxele reprezinta jumatate din pretul carburantilor

Un raport realizat de Consiliul Concurentei si dat publicitatii in noiembrie 2018 arata ca pretul petrolului Brent a continuat sa creasca in decurs un an, raportat la intervalul septembrie 2017 – august 2018.

"Conform datelor Bloomberg, pretul petrolului Brent si-a continuat traiectoria ascendenta (de la 51 de dolari pe baril, in septembrie 2017, la aproximativ 75 de dolari pe baril la sfarsitul lunii august 2018), pe fondul acordului de limitare a productiei (OPEC+), escaladarii tensiunilor geopolitice si deteriorarii capacitatii de productie a unor producatori importanti (de exemplu Venezuela si Angola)", scrie Autoritatea de concurenta in documentul intitulat "Evolutia concurentei in sectoare-cheie".

In acest context, varful de pret al titeiului de la sfarsitul lunii august s-a reflectat la preturile de la pompa cu 30-45 de zile mai tarziu, cat dureaza un ciclu de rafinare, si a depasit 6 lei pe litru in majoritatea benzinariilor din Romania, la inceputul lunii octombrie.

Pe langa cotatiile petroliere, o influenta foarte mare asupra pretului la pompa o au taxele percepute de stat, respectiv acciza si TVA, care inseamna peste jumatate din preturile finale, mai exact 56% in cazul motorinei si 51% in cel al benzinei.

In consecinta, majorarea accizei cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie 2017 si tot cu 0,16 lei de la 1 octombrie 2017 a avut o influenta puternica in pretul final.

Incepand cu lunile de toamna, pretul petrolului a avut, insa, un trend descendent. Cotatiile sortimentului Brent, de referinta pe piata europeana, erau, pe 21 decembrie, la 54,35 dolari pe baril, cel mai mic nivel din septembrie 2017. Titeiul WTI inregistra, la New York, 45,67 dolari pe baril, minimul ultimului an si jumatate.

Aceste deprecieri au determinat scaderi de pret si in benzinariile din Romania, unde carburantii s-au ieftinit pana la aproape 5 lei pe litru.