De ce trebuie sa fim atenti la preparatele naturiste, chiar daca sunt din plante

0
77

Preparatele pe baza de crusin au efecte laxative. Contraindicatiile nu sunt insa putine.Astfel,aceste preparate nu sunt recomandate a fi consumate mai mult de sapte zile si doar in cazuri de constipatie grava.

Preparatele pe baza de crusin au efecte laxative, substantele continute crescand motilitatea colonului. Sub forma de decoct se poate prepara din 1-2 lingurite coaja fragmentata, care se opareste cu o cana de apa fierbinte. Se lasa la racit o jumatate de ora dupa care se fierbe la foc domol 15-20 de minute completand apa de evaporare. O cana din acest decoct se bea inainte de culcare indulcita cu miere, potrivit Ghidului plantelor medicinal, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, noteaza adevarul.ro.

Potrivit aceleiasi surse, contraindicatiile crusinului nu sunt putine. Astfel, s-a demonstrat ca toate purgativele care contin derivati antracenici, cum este si cazul crusinului, favorizeaza evolutia cancerului colono-rectal. Atat decoctul de coaja de crusin cat si celelalte produse fitoterapeutice care contin aceasta planta nu se vor utiliza mai mult de 7 zile pe luna si atunci numai in cazul constipatiilor grave. Produsele pe baza de crusin sunt contraindicate in obstructiile intestinale, in inflamatiile acut intestinale, in boala Crohn, in colitele ulceroase, in apendicitc si in durerile abdominale de origine necunoscuta. Nu se vor administra la copii sub 12 ani si nici in timpul sarcinii si alaptarii. Contra constipatiei sc vor folosi alternativ semintc de in, ulei de parafina uz intern sau paine graham. (A.M.)