DE CITIT: Vezi ce reguli stricte au intrat in vigoare din 2018 pentru soferii auto

0
77

Conform odinului emis de Ministerului Sanatatii, incepand cu anul in curs, soferii cu probleme grave de sanatate nu vor mai putea conduce.

Aceasta decizie nu face nimic altceva decat sa armonizeze legislatia romaneasca cu directivele Uniunii Europene. In tarile vestice, aceasta obligativitate este deja in vigoare si interzice conducerea autovehiculelor, persoanelor cu probleme de sanatate ce pot pune in pericol propria viata sau pecea a participantilor la trafic.

Persoanele care au insuficienta cardiaca severa ori dispozitive cardiace implantate nu vor mai putea conduce. Initiatorii actului administrativ spun ca afectiunile inimii sunt un pericol pentru siguranta rutiera, intrucat o criza violenta nu mai permite controlarea masinii. Insuficienta cardiaca si anevrismul aortic figureaza acum pe lista bolilor care atrag respingerea dosarului pentru obtinerea sau prelungirea permisului de conducere.

O alta categorie de soferi afectata este cea formata de cei ce sufera de diabet. Acestia din urma, pentru a ramane soferi, vor fi nevoiti sa se prezinte la medic mai des decat soferii fara astfel de probleme de sanatate.

Anumite afectiuni oculare vor impiedica obtinerea permisului auto. De exemplu, cei care au mai mult de 8 dioptrii, nu mai pot avea calitatea de conducator auto.

Nici cei care au afectiuni neurologice grave nu pot da de permis. Epilepticii, spre exemplu, nu pot sa mai sustina examenul auto, din cauza crizelor care pot aparea in timpul sofatului.

Cei cu afectiuni neurologice, congenitale sau dobandite,probleme comportamentale grave, sau alte tulburari ce afecteaza capacitatea de judecata nu vor mai putea sa participe in trafic in calitate de conducator de autovehicul.