Din cauza numarului mic de donatori cadaverici, medicii ieseni au decis sa spuna adevarul despre situatiile cu care se confrunta • Acestia sustin ca lipsa de informare si empatie creeaza extrem de multe conflicte • Apartinatorii pacientilor posibili donatori fac niste afirmatii halucinante si-si explica gestul intr-o maniera greu de imaginat
Zilnic, in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Clinic de Urgente "Sf. Spiridon" se sting, in medie, sase vieti. Unii dintre acestia sunt posibili donatori cadaverici. Din sute sau mii de persoane care au decedat in anul 2019, doar sapte dintre familiile celor care au intrat in moarte cerebrala au acceptat sa doneze organele. In general, cel mai greu de convins sa doneze organele pacientilor sunt familiile celor tineri care au avut o moarte subita.
Medicii sustin ca se confrunta cu situatii extrem de complicate atunci cand vine vorba sa explice familiilor ca pacientii au intrat in moarte cerebrala, iar decesul este ireversibil. Apartinatorii spera intr-o minune si vor sa tina pacientii legati de aparate cat mai mult posibil. Ceea ce nu constientizeaza este faptul ca, prin gestul lor, pot salva alte vieti.