Deficitul global de semiconductori va continua până în a doua jumătate a anului 2022, estimează Foxconn, furnizorul Apple

0
79

Foxconn, furnizorul Apple, estimează că deficitul global de semiconductori va continua până în a doua jumătate a anului 2022 şi că veniturile sale din livrările de dispozitive electronice, inclusiv smartphone-uri, vor scădea în trimestrul patru cu peste 15%, transmite Reuters.

Preşedintele companiei, Liu Young-way, a declarat în timpul unei conferinţe telefonice că Foxconn este precaută referitor la perspectivele sale privind veniturile din 2022, invocând incertitudinile legate de pandemia de coronavirus, inflaţia, tensiunile geopolitice şi lanţurile de aprovizionare. Anterior, Foxconn, cel mai mare producător de electronice pe bază de contract din lume, a raportat o creştere cu 20% a profitului în trimestrul trei, conform news.ro.

”Dacă n-at fi dost deficitul de aprovizionare, perspectivele pentru trimestrul al patrulea ar fi putut fi mai bune”, a spus el, adăugând că oferta de cipuri pentru gestionarea energiei a rămas strânsă şi o criză globală a cipurilor ar putea dura mai mult decât previziunile sale anterioare, făcute în trimestrul al doilea.

”În ceea ce priveşte perspectivele pentru anul viitor, vom fi relativ precauţi în estimările noastre”, a adăugat Liu.

Penuria de cipuri din ultimul an, iniţial din cauza cererii vertiginoase de smartphone-uri şi gadgeturi personale în timpul pandemiei, s-a extins în industria auto şi a perturbat producţia companiilor, de la Apple la GM.

Foxconn a declarat anterior că a simţit doar un mic impact al crizei, dar a avertizat că creşterea cazurilor de Covid-19 în Asia ar putea afecta lanţul său de aprovizionare.

Pe lângă prognoza scăderii veniturilor diviziei sale de electronice de larg consum, care include telefoane inteligente, Foxconn a spus că se aşteaptă ca veniturile generale din trimestrul patru să scadă între 3% şi 15% în această perioadă.

Analiştii au anticipat o scădere de 11%, conform estimărilor firmei Refinitiv.

Totuşi, Foxconn a spus că se aşteaptă ca deficitul de aprovizionare în Asia de Sud-Est să scadă în această lună şi în următoarea.

Compania a făcut aceste estimări după un al treilea trimestru puternic, în care veniturile au crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajutate de cererea puternică de smartphone-uri, care a rămas stabilă în pofida problemelor de aprovizionare.

Profitul net a crescut la 36,98 miliarde de dolari taiwanezi (1,33 miliarde de dolari), depăşind estimarea cRefinitiv, de 31,73 miliarde de dolari.

Analiştii au spus că se aşteptau ca vânzările robuste de iPhone-uri să stimuleze afacerile Foxconn în trimestrul al treilea, iar compania a asigurat mai mult de 75% din comenzile de asamblare, inclusiv cele pentru noul iPhone 13.

Apple a declarat luna trecută că problemele din lanţul de aprovizionare au costat compania vânzări de 6 miliarde de dolari în trimestrul iulie-septembrie şi că situaţia se va agrava în perioada vacanţei de la sfârşitul anului.

Foxconn a declarat că se aşteaptă ca afacerea sa cu vehicule electrice să contribuie la venituri în al treilea trimestru al anului 2022, când ar putea începe producţia în America, într-un parteneriat cu Lordstown Motors Corp.

Liu a spus că urmăreşte să formeze mai multe parteneriate pentru vehicule electrice cu companii din regiuni precum Orientul Mijlociu, India şi Europa, pentru ”a servi pieţele locale”, dar nu a oferit detalii.

În ultimele luni, Foxconn şi-a intensificat eforturile de a deveni un jucător important în sectorul vehiculelor electrice, inclusiv anunţând oferte pentru a construi maşini cu startup-ul american Fisker.