Aşa cum a promis mureşenilor, parlamentarul PNL Ervin Molnar este mesagerul tuturor oamenilor de bună credinţă şi a autorităţilor locale în faţa conducerii statului de la Bucureşti.
În această ordine de idei, deputatul liberal a înaintat o interpelare parlamentară ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltan Cseke, prezentându-i solicitarea Primăriei Sânpetru de Câmpie privind alocarea de sume din Fondul de Rezervă bugetară al Guvernului.
Concret, primarul comunei Sânpetru de Câmpie, judeţul Mureş, Crăciun Spiru Şerban, susţine că bugetul unităţii administrativ teritoriale este total insuficient pentru cheltuielile curente şi, în consecinţă, dezvoltarea locală este în impas total.
UAT Comuna Sânpetru de Câmpie, judeţul Mureş a beneficiat pentru anul 2021 de un buget total de cheltuieli de 1.857 mii lei, suma alocată fiind insuficientă pentru cheltuielile din cadrul instituţiei.
"În urma solicitărilor privind necesarul de sume pentru plata cheltuielilor urgente până la sfârşitul anului 2021, la nivel de UAT au fost transmise Prefecturii, necesarul pentru instituţia noastră, atât în luna septembrie, cât şi în luna decembrie 2021 (11.889/SVI/21.09.2021, Dosar 9, 4583/23.09.2021, 15.732/SVI/15.12.2021, Dosar 9, 6127/15.12.2021). Cifrele comunicate Prefecturii ar fi stat la baza Proiectului de Hotărâre al Guvernului României privind solicitarea de sume din Fondul de rezervă bugetară. Pentru ambele solicitări, sumele primite de UAT au fost 0 (zero), sau nici nu figurează în lista UAT-urilor, conform anexelor prezentei", susţine edilul comunei Sânpetru de Câmpie.
În consecinţă, ţinând cont de alocarea bugetară deficitară, de nevoile comunei şi de lucrările desfăşurate, conducerea Primăriei Sânpetru de Câmpie a cerut sprijin deputatului Molnar, pentru a primi un răspuns elocvent şi justificat de la instituţiile de resort.
"Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este instituţia responsabilă să răspundă petiţiei formulate, respectiv să ne spună care au fost criteriile repartiţiilor acestor sume, după ce algoritm au fost făcute repartiţiile, în ce măsură populaţia este luată în calcul atunci când se fac aceste alocări bugetare, dezvoltarea locală face sau nu face parte din criteriile de distribuire a sumelor necesare unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, i-am cerut ministrului Attila-Zoltan Cseke să-mi precizeze dacă neapartenenţa la unul dintre partidele din arcul de guvernământ este unul dintre motivele pentru care UAT Sânpetru de Câmpie nu a beneficiat de niciun leu la cele două rectificări bugetare. În opinia mea, nu trebuie să existe astfel de discrepanţe şi discriminări între autorităţile locale, în funcţie de culorile politice. Este clar că cei peste 3.000 de locuitori sânpetreni nu au nicio vină deoarece actuala conducere a Primăriei nu face parte din partidele aflate la guvernare", a subliniat deputatul mureşean.
"Având în vedere interpelarea prezentată, i-am solicitat ministrului Cseke să analizeze această solicitare şi să acorde un răspuns pertinent în consecinţă, pe care îl voi aduce la cunoştinţa mureşenilor imediat ce îmi va parveni", a concluzionat Ervin Molnar.
Biroul de Presă al Deputatului PNL Mureş Ervin Molnar, 17 martie 2022