Medicina atribuie factorilor nealimentari responsabilitatea pentru doua treimi din cancere – de exemplu, cancerul de col uterin sau cancerul cervical cum mai este cunoscut, este cauzat de un virus, in timp factorii nutritionali au legatura cu cealalta treime a tuturor formelor de boala – fie prin absenta din dieta a unor nutrienti speciali, fie prin consumul excesiv al unor tipuri de alimente.
De exemplu, unele pete cervicale anormale au fost puse pe seama unui consum redus de vitamina C. Se crede ca exista o legatura intre fumat, un deficit de vitamina C si cancerul de col. De asemenea, femeile cu cancer cervical pot avea deficiente de vitamina B6. Fumatul epuizeaza rezervele organismului de vitamine din complexul B. In plus, s-a descoperit ca bolnavele de cancer cervical au deficiente de folat, o vitamina din complexul B. Proliferarea celulelor precanceroase poate fi redusa printr-un supliment de folat. Alcoolul poate distruge, de asemenea, o parte din vitaminele din grupul B, precum tiamina si folatul.