Un pumn de alune și câteva lingurițe de ierburi și condimente ar putea să vă dea un impuls de sănătate intestinală, potrivit a două studii separate de la Universitatea Penn State din SUA.
În stomacul și intestinele umane trăiesc trilioane de microorganisme individuale, cuprinzând sute sau mii de specii de bacterii, virusuri și ciuperci. Colectiv, acestea sunt cunoscute sub numele de microbiomul intestinal, iar importanța lor este atât de mare pentru sănătatea noastră, încât oamenii de știință îl consideră un organ de susținere.
Microbiomul intestinal
Dieta, exercițiile fizice și medicamentele sunt doar câțiva dintre factorii care pot influența compoziția intestinului unei persoane, ceea ce înseamnă că flora intestinală a fiecărui individ este unică.
Dacă microbiomul intestinal nu este hrănit în mod corespunzător, microbii dăunători pot prolifera, în timp ce cei simbiotici au mai multe probleme cu sarcini precum relaționarea cu sistemul nostru imunitar și descompunerea alimentelor.
Oamenii de știință încă încearcă să își dea seama ce caracteristici marchează cele mai sănătoase flore intestinale, iar pe măsură ce cercetările avansează, încep să aibă o idee mai clară.
„Cercetările au arătat că oamenii care au o mulțime de microbi diferiți au o sănătate mai bună și o dietă mai bună decât cei care nu au o mare diversitate bacteriană”, explică cercetătorul în nutriție Penny M. Kris-Etherton.
În timp ce ne gândim în mod obișnuit la diete în ceea ce privește elementele lor fundamentale, cum ar fi verdețurile și carnea, o cantitate considerabilă de variație în preferințele noastre culturale și personale se reduce la modul în care adăugăm un pic de zvâc în mesele noastre.